A început înscrierea în clasa întîi

A început înscrierea în clasa întîi

-
//
23.03.2016

Instituţiile private de învăţământ din Capitală au început înscrierea copiilor în clasa întâi. Ore de engleză, germană, dans, arte sau cursuri de înot.

A început înscrierea în clasa întîi

Cu asta încearcă administraţia liceelor să atragă cât mai mulţi elevi. Părinţii sunt dispuşi să achite şi 50 de mii de lei pentru un an de studii, doar ca celor mici să nu le lipsească nimic.

Vitalie Spivac va fi înscris anul viitor în clasa întâi, la Liceul "Evrica" din Capitală.

"Vreau să învăţ. Toate limbile. Să învăţ poezii. Calculele tot îmi plac şi cifrele tot", a spus Vitalie Spivac.

Bunica este convinsă că nepotul ei va avea parte de educaţie calitativă doar la un liceu privat, deşi familia va achita 2.000 de euro anual pentru studii.

"E o taxă poate nu atât de mică, dar face, pentru condiţiile care sunt create şi tot ceea ce se face aici, pentru copii te face să plăteşti suma asta de bani. Aici poate face orice: şi dansuri şi sport şi înot", a declarat bunica lui Vitalie, Veronica Spivac.

În Capitală sunt 14 şcoli private. Taxele pentru un an de studii pornesc de la 1.200 de euro, la Liceul "Elitex", şi ajung până la 2.200 de euro, pentru părinţii care îşi vor înscrie copii la liceul moldo-turc.

Şi instituţiile publice sunt asaltate cu cereri din partea părinţilor.

Rada Lia Danii va merge la toamnă în clasa întâi la Liceul Teoretic "Waldorf", singura şcoală finanţată de stat, care oferă program de studii alternativ.

"Învăţământul tradiţional de cele mai multe ori e aşa şablonat, învaţă pe de rost de aici până aici. Rada este mai artistică, îi place să cânte. Nu-mi fac griji pentru rezultatele academice. Este aberant să-ţi îmbuibezi creierul copilului cu cunoştinţe seci", a declarat mama Radei, Claudia Danii.

La admitere, copii trebuie să treacă un interviu cu psihologul. Cei mici au ore de engleză, germană şi învaţă să cânte la instrumente muzicale.

Pentru anul de învăţământ 2016-2017, în acest liceu, sunt disponibile 60 de locuri în clasa întâi. Până acum au fost depuse 90 de cereri.

"Poate veni cel care a decis şi este sigur că tocmai îşi doreşte o asemena educaţie pentru copilul său. Au prioritate părinţii care au copii la grădiniţa Waldorf, părinţii care au fraţi, surori în liceul nostru", a specificat directorul adjunct al Liceului teoretic "Waldorf", Olga Muntean.

Înscrierea în clasa întâi în instituţiile publice va începe în aprilie. Potrivit Direcţiei Educaţie a Capitalei, la toamnă urmează să fie meargă la şcoală aproape 8.000 de copii.

Sursa: www.publika.md