În sezonul estival apar numeroase cazuri de viroze, provocate de diverse enterovirusuri. Cei mai afectați sunt copiii, aceștia fiind predispuși să contacteze infecția în colectivități, în parcuri, ori la locurile de joacă, unde măsurile de igienă nu sunt respectate suficient.
Medicul pediatru Irina Secu afirmă că mulți copii fac această boală contagioasă care se răspândește ușor în colectivități, transmite realitatea.md.
Virusurile care provoacă enteroviroza sunt extrem de contagioase.
„Enterovirozele sunt cauzate de un grup de virusuri, care au cale de transmitere fecal-orală. Cea mai frecventă enteroviroză la grupa mică de vârstă, mai precis la sugari și la copiii de până la 5 ani, este cea care se manifestă prin vărsături, diaree și febră. Este o boală cu care trebuie să aveți răbdare. Infecții acute provocate de virus coxache si Echo. Sursa de contaminare fiind fecalo-orală( fructe , legume nespălate, mâini murdare, apa contaminată, bazine) – aeriană ( persoana purtătoare aparent sănătoasă, sau bolnavă). Semnele de infecție virală acută( febră, rinoree, herpangina, dureri de cap, stare de intoxicație , hiperemia conjuctivelor, apariția erupțiilor în jurul gurii, palme, tălpi( gură-mână- picior) – simptome gastrointestinale ( vomă, dureri de burtă, crampe, grețuri, diaree)”, a spus medicul pediatru.
În multe situații este prezentă și o erupție pe piele, caracterizată de multe puncte mici și roșii pe pielea de pe piept și spate cu leziuni individuale de mărimea unui vârf de ac. O altă caracteristică binecunoscută a enterovirozei este reprezentată de vărsături și diaree, uneori asociate cu durere abdominală (și chiar ulcerații ale gurii).
„Durează de la 3 până la 7 zile în care copilul fie se va autovindeca sau se va trata simptomatic Prin ce sunt periculoase enterovirozele? stările de deshidratare! Mai ales la sugar și copii mici până la 3 ani – meningitele, encefalitele seroase – sindromul hemolitico- uremic – afectarea sistemului cardiac și muscular”, adaugă Irina Secu.
Majoritatea celor mici pot fi tratați acasă până la recuperare. Cel mai important obiectiv este rehidratarea corespunzătoare după episoadele de vărsături și diaree.
„Metodele fizice de scădere a febrei ( dezbrăcat, răcorit, comprese cu apă) și antipiretice. Se recomandă dieta ,,BRAT”( B- banana, R-rice / orez, A- apple/mar) , T- pesmeți) 3. soluții de rehidratare orală. Alăptarea fregventă la sân a sugarilor, la o deshidratare moderată se va mări cantitatea de lichide dupa formul a( masa corporala kg•75) ml timp de 4 ore, la o deshidratare severă va necesita spitalizare și administrare de lichide intravenos 4. Preparate de zinc. 5 .Probiotice”, a mai spus ea.
Enteroviroza poate avea o evoluție diferită la copii, în funcție de vârstă, de bolile asociate și de starea generală de sănătate a acestora. Uneori, gastroenterita virală poate evolua sever sau se poate asocia cu o infecție bacteriană.
Trebuie să mergi cu copilul la medic în următoarele situații:
- Dacă prezintă semnele de deshidratare severă enumerate anterior;
- Dacă are febră ridicată, de 39,5 grade Celsius sau mai mare;
- Dacă febra nu cedează în 48 de ore;
- Dacă vărsăturile durează peste 24 de ore;
- Dacă scaunele diareice durează peste 2 zile;
- Dacă are scaune sau vărsături cu sânge.
„Atenție la semnele de pericol. Sugarul refuză să bea sau să mănânce, vomită fiecare cantiate de lichid ingerată, este somnolent sau letargic, convulsii, respirație fregventă sau difficilă. Profilaxia nespecifică: 1- igiena riguroasă ( spălat pe mâini, fructele, legumele ) 2- interzicerea scăldatului în bazine infectate, 3- evitarea colectivității și sanarea focarelor depistate”, afirmă medicul pediatru.