mamaplus

Începând cu 1 iunie majoritatea restricțiilor ar putea fi ridicate, susține premierul țării

-
//
18.05.2020

Premierul Ion Chicu afirmă că de la 1 iunie, marea majoritate a restricțiilor impuse din cauza epidemiei cu COVID-19 vor fi ridicate. Măsura ar putea fi luată în contextul în care, din cauza pandemiei, situația economică pe continentul european se agravează și mai multe țări deja au luat decizii de a ridica regimul de carantină.

"Sunt unele restricţii care sperăm să se finalizeze după 31 mai, mă refer la activitatea pieţelor din Chişinău şi Bălţi, la activitatea HoReCa. Sunt unele restricţii ce au termen extins până la 30 iunie. În acest context vreau să remarc că vom analiza situaţia şi când vom avea posibilitatea aceste restricţii vor fi ridicate mai devreme. Am văzut cu toţii ce se întâmplă şi în Europa, în mai multe state deja se creează premise pentru a ridica aceste stări de carantină, inclusiv pe motiv că situaţia economică se agravează. Noi tot examinăm această situaţie. Vreau să spun cu nivel înalt de probabilitate că de la 1 iunie marea majoritate a restricţiilor vor fi ridicate şi la noi", a spus Ion Chicu.

Totodată, el a spus că Guvernul se va întruni astăzi în şedinţă la care va examina un şir de măsuri de susţinere a populaţiei şi economiei în contextul pandemiei de COVID-119. Printre acestea sunt extinderea termenului de acordare a indemnizaţiei de 16 mii de lei angajaţilor din unele instituţii ale statului care se îmbolnăvesc de noul coronavirus şi după încheierea stării de urgenţă, acordarea în continuarea a salariului de bază majorat pentru medici, etc.

De asemenea vor fi operate unele reglementări în privinţa regimului de muncă. Guvernul urmează să propună şi majorarea unor facilităţi pentru agenţii economici.