mamaplus

Încă un medic din Ungheni, condamnat pentru malpraxis. Ce a comis și ce daune va achita

-
//
07.06.2023

La 06 iunie 2023, a fost pronunțată încă o sentința de Judecătoria Ungheni, pe o cauza penală remisă în judecată de către Procuratura raionului Ungheni. 

mamaplus

Potrivit sentinței, un medic obstetrician ginecolog din secția maternitate a IMSP SR Ungheni, a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru încălcarea din neglijenţă a regulilor și metodelor de acordare a asistenţei medicale (art. 213 lit. a) din Codul penal).

Executarea pedepsei cu închisoarea a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probă de 2 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții și exercita profesia de medic pe un termen de 3 ani.

Instanța a mai dispus încasarea din contul inculpatei în scopul reparării prejudiciului moral și material cauzat prin infracțiune, precum și a compensării cheltuielilor judiciare în sumă totală de 64 414 lei.

Procurorii au înaintat învinuirea pe faptul că, la 18 martie 2020 inculpata, activând în calitate de medic obstetrician ginecolog din secția maternitate a IMSP SR Ungheni, aflându-se în sala de naștere, în procesul primirii nașterii unei gravide, sfidând prevederile legale care reglementează activitatea medicilor, contrar Standardelor și Protocoalelor clinice aprobate de Ministerul Sănătății, eronat a luat decizia de soluționare a nașterii prin aplicarea ventuzei, fiind efectuate câteva tracțiuni în acest sens, fapt ce s-a soldat cu traumarea căilor de naștere și ale fătului, ulterior complicată cu hemoragia din perioada postnatală și șoc hemoragic grav, iar la 19 martie 2020, drept consecință a acțiunilor neglijente ale medicului respectiv, pentru a fi salvată viața pacientei, aceasta a fost supusă unei intervenții chirurgicale în cadrul căreia i-a fost înlăturat uterul și colul uterin, fapt ce a determinat pierderea capacității de reproducere a victimei.

Potrivit raportului de expertiză judiciară, asemenea consecințe se califică ca vătămări corporale grave.
Inculpata a pledat nevinovată.

În privința inculpatei, instanța de judecată a aplicat măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara, până la intrarea sentinței de condamnare în vigoare.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.