Polițiștii au fost sesizați aseară, în jurul orei 18:00 despre faptul că un copil de 7 ani a căzut de la etajul 4 al unui bloc de locuit din orașul Cupcini, raionul Edineț.
În cadrul cercetărilor, oamenii legii au stabilit că geamul apartamentului era deschis, băiatul jucându-se a urcat pe pervaz și sprijinindu-se de plasă
a căzut în gol.
Copilul împreună cu mama au fost transportați la spital, iar medicii fac tot posibilul să salveze viața minorului.
Pe cazul dat a fost inițiată o anchetă.
Reiterăm:
– supravegheați copiii în permanență, în special dacă locuiți la bloc;
– dacă nu sunteți lângă copil, chiar și pentru câteva clipe, închideți toate geamurile;
– explicați minorilor despre acest pericol de la cea mai fragedă vârstă;
– fiți atenți la plasele pentru insecte, copiii se bazează pe ele și CAD;
– nu plasați mobilierul lângă geamuri, pentru a exclude accesul direct la pervaz;
– blocați ferestrele și mânerele cu utilaje speciale.
De la începutul vacanţei de vară, cinci copii au căzut de la înălţime. Tot în primele două săptămâni ale lunii iunie au fost înregistrate alte zeci de incidente cu implicare minorilor. Unele au fost fatale. Poliţia le reaminteşte părinţilor să nu-şi lase copiii fără supraveghere. În caz contrar, riscă să fie sancţionaţi.
Cel mai recent incident în care a avut de suferit un copil a avut loc aseară, în sectorul Centru din Chişinău. Un minor de doar doi ani se zbate între viaţă şi moarte, după ce a căzut de la etajul opt al unui bloc de locuinţe. Potrivit poliţiei, copila ar fi urcat pe pervaz, s-a sprijinit de plasa de la fereastră, care a cedat, iar micuţa a căzut în gol. În prezent, ea se află în secţia Reanimare de la Institutul Mamei şi Copilului. Oamenii legii au iniţiat o anchetă, transmite tvrmoldova.md.
Datele poliţiei arată că în cele două săptămâni ale lunii iunie, au fost înregistrate aproape 60 de incidente cu implicarea copiilor, în urma cărora trei micuţi au murit. Cele mai multe, 15 la număr, au fost cazuri de violenţă între copiii. În alte 13 situaţii, minorii au fost implicaţi în accidente rutiere, care s-au soldat cu un decese. În 11 cazuri, copiii au consumat alcool, substanţe toxice, pastile sau au căzut obiecte grele peste ei. Poliţia a documentat cinci cazuri când minorii au căzut de la înălţime, dar şi un înec. Cei care vor răspunde în faţa legii sunt, însă, părinţii, care nu i-au supravegheat.
INCIDENTE CU IMPLICAREA COPIILOR
15 cazuri de violenţă între copii
13 cazuri de implicare în accidente rutiere
11 cazuri de consum a băuturilor alcoolice, substanţelor toxice
5 căderi de la înălţime
1 înec
GHEROGHE LOZOVANU, reprezentant INSP: „Cu regret, în incidente sunt implicaţi copiii de diferite vârste, dar cel mai mult pornind de la 10 la 17 ani. Mai des băieţii sunt implicaţi în incidente. Fenomenul de fugă de acasă este prezent şi în vacanţă. Copiii continuă să abandoneze domiciliu şi centrele de plasament.”
Poliţia le reaminteşte părinţilor să nu-şi lase copiii fără supraveghere.
GHEROGHE LOZOVANU, reprezentant INSP: „Să petreacă cât mai mult timp cu copiii. Să nu-i lase nesupravegheaţi şi să discute despre pronlemele lor. Poliţiştii din întreaga ţară, zi de zi, efectuează patrulări a locurilor mult frecventate de copii prin parcuri, prin păduri, pe la iazuri, prin localităţi, poliţiştii sunt prezenţi.”
„Închid geamurile. Le las doar la aerisire, nu le deschid complet. Dacă sincer, le-am scos mânerile, ca să nu poate deschide. Când îmi trebuie, îl pun la loc. Iată-l vedeţi că nu stă locului.”
„Dacă creşte copilul un pic mai are e bine să-i spui că nu se poate, să-i explici ce înseamnă înălţime. Dar logic, câteodată trebuie să fim pur şi simplu mai atenţi.”
„Am grijă de dânsa, mă uit după copil şi nu-l las singur.”
În cazul unor situaţii de risc, oamenii sunt rugaţi să sune la numărul unic de urgenţă 112.