mamaplus

IGSU îndeamnă oamenii să evite expunerea îndelungată la soare

-
//
09.07.2024

În contextul Codului Galben și Portocaliu de caniculă, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) îndeamnă cetățenii să evite expunerea îndelungată la soare, în special în orele amiezii, menționând că cei mai vulnerabili sunt copii, femeile însărcinate, peroanele în etate și cele cu boli cronice și cardiace. 

mamaplus

Pentru a evita șocul termic și deshidratarea, oamenii sunt rugați să consume suficientă apă, să poarte haine deschide la culoare și să folosească mijloacele de protecție solară atunci când ies în oraș. Totodată, părinții sunt îndemnați să nu-și lase copii în spații închise neaerisite sau în automobile parcate la soare, transmite Știri.md.

În această perioadă, potrivit IGSU, o atenție deosebită trebuie acordată regulilor de siguranță în timpul scăldatului.

Astfel, cetățenii sunt avertizați repetat că scăldatul este permis doar în locurile autorizate și amenajate cu stații de salvare, iar maturii trebuie să-și monitorizeze strict copii în preajma lacurilor și râurilor.

„Totodată, în vederea evitării șocului termic după expunerea îndelungată la razele solare, intrarea bruscă în apă este interzisă. Persoanele care optează să meargă la scăldat sunt îndemnate să facă un duș înainte de a intra în apă, în locurile special amenajate și zonele de agrement cu piscine, pentru reglarea treapta a temperaturii corpului. Mai mult, consumul băuturilor alcoolice înainte de a intra în apă este strict interzis. 

În perioada temperaturilor ridicate și umiditate redusă, cu scopul evitării producerii incendiilor de vegetație și a cerealelor, care pot afecta suprafețe extinse, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului  deschis, în preajma lanurilor cu cereale, spațiilor forestiere, precum și locurilor de agrement”, comunică IGSU.

În situații de risc oamenii sunt îndemnați să apeleze la 112.

Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben și Portocaliu de caniculă. Astfel, în perioada 10-16 iulie, temperatura maximă a aerului în nordul țării va atinge valori de +33…+35°C, iar în restul teritoriului maximele termice vor atinge valori între +36…+39°C.