O familie fericită nu înseamnă că femeia stă la cratiţă, iar bărbatul este cel care conduce.
Acest lucru este înţeles de tot mai mulţi moldoveni, iar sociologii spun că schimbarea valorilor este legată de promovarea egalităţii de gen, dar şi de dorinţa femeilor de a se afrima. Ieri, în ţara noastră a fost sărbătorită Ziua Familiei.
Cei mai mulţi dintre vârstnicii din sate consideră că valorile tradiţionale ale familiei trebuie păstrate, iar bărbatul trebuie să rămână capul familiei:
"De obicei femeia trebuie să cedeze, de atâta că bărbatul niciodată nu o să cedeze."
"Dacă soţia e la locul ei, ea trebuie să îl liniştească pe bărbat. Când se liniştesc apele, toate celelalte merg bine. Dacă soţia aprinde focul atunci familia începe să se distrugă."
Cei mai tineri recunosc, însă, că tendinţele se mai schimbă:
"O femeie deşteaptă nu îşi impune în mod obligatoriu modul ei de a fi, dar dimpotrivă lasă bărbatul să își creeze impresia că este lider, dar de fapt ea îl dirijează."
"Bărbatul este capul, dar femeia este gâtul, este aşa o vorbă."
Şi sociologii susţin că femeile tind tot mai mult să se afirme, atât pe plan profesional, cât şi personal.
"În familiile tinere avem această tendinţă a femeilor de a se afirma în plan profesional, lucru care anterior era mai puțin întâlnit", afirmă sociologul Diana Cheianu
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, anul trecut, în țara noastră au fost înregistrate aproximativ 25.000 de căsătorii şi puțin peste 11.000 de divorţuri.
Datele mai arată că 38 la sută dintre moldoveni se căsătoresc atunci când au între 25 şi 29 de ani.
Sursa: Publika.md