mamaplus

Iana, fetița care și-a pierdut picioarele în atacul de la Kramatorsk, va alerga la maratonul de la Boston: „Strâng bani pentru proteze pentru soldați”

-
//
08.04.2024

La doi ani de la devastatorul atac rusesc cu rachete asupra orașului Kramatorsk, estul Ucrainei, adolescenta Iana Stepanenko, 12 ani, care a supraviețuit, dar și-a pierdut picioarele și are proteze, va lua startul în cursa de 5 kilometri a celebrului maraton din Boston, din 13 aprilie, a declarat antrenoarea fetiței, Anastasia Matijok, într-un reportaj la televiziunea ucraineană, preluat de Blick și Libertatea.

mamaplus

Iana s-a antrenat de patru ori pe săptămână, cu proteze sportive speciale. „La început am alergat porții de 50 de metri, apoi 100, 200 de metri, tot mai mult”, a declarat, emoționată, adolescenta, care s-a mutat cu mama ei – și-a pierdut, de asemenea, picioarele în acel atac – și cu fratele ei geamăn în Lvov, vestul țării.

Familia Stepanenko a fost invitată în SUA de fundația americană One World Strong, care ajută veteranii și civilii afectați de atacuri teroriste și războaie.

Fata a fost antrenată pentru cursă de specialiști de la Centrul Național de Reabilitare Unbroken și de cei de la clubul de alergare PROBIG.

Pe 13 aprilie, Iana va lua startul în cursa de 5 kilometri, iar la câteva zile după aceea, fata și fratele ei vor aniversa împlinirea a 13 ani. Copila spune că este „pregătită”.

Ea nu este la prima experiență sportivă. Toamna trecută, Stepanenko a participat la semimaratonul de la Lvov.

Participarea ei la cursa de la Boston servește o cauză bună și vrea să atragă atenția lumii asupra problemelor cu care se luptă răniții din Ucraina: „Strâng bani pentru o proteză pentru un soldat ucrainean care are picioarele amputate”.

Maratonul din Boston este considerat unul dintre cele mai prestigioase din lume și se desfășoară începând din 1897. Prin urmare, fetița se simte responsabilă, este și puțin nervoasă, dar zâmbește de fiecare dată când aleargă.

Inițial am fost speriată când am alergat pentru prima dată, emoțiile au fost copleșitoare, dar am vrut să arăt că și eu pot!Iana Stepanenko

Pe 8 aprilie 2022, peste 52 de oameni au fost uciși și alți 110 au fost răniți, după atacul rusesc cu rachete din gara de la Kramatorsk, unde multe persoane așteptau să fie evacuate

Iana, grav rănită, a mers la San Diego, California, pentru tratament și protezare. Ea a rămas acolo împreună cu familia ei timp de nouă luni, potrivit organizației caritabile Unbroken.