Guvernul a aprobat Regulamentul sanitar pentru instituțiile de educație timpurie

Guvernul a aprobat Regulamentul sanitar pentru instituțiile de educație timpurie

-
//
29.07.2016

Guvernul a adoptat în cadrul ședinței de ieri, 27 iulie, Regulamentul sanitar pentru instituțiile de educație timpurie, care prevede o serie de norme sanitare unice atît pentru grădinițele de stat cît și pentru cele private.

Guvernul a aprobat Regulamentul sanitar pentru instituțiile de educație timpurie

Actul prevede norme ce țin de amplasarea grădinițelor, alimentația, amenajarea încăperilor din punct de vedere tehnic și sanitar, întreținerea teritoriului, regimul de activitate a copiilor și organizarea asistenței medicale.

Bunăoară, Regulamentul prevede expres produsele alimentare care sînt permise, dar și cele interzise pentru alimentația copiilor. Astfel, printre produsele recomandate se regăsește carnea de vițel, carnea degresată de porc și oaie, carnea de pasăre și iepure; totodată se interzice carnea de animale și păsări sălbatice, carnea cu oase și mezelurile.

Dintre fructe sînt permise mere, pere, banane, prune, piersici, caise și pomișoare, cu excepția căpșunei. De asemena, sînt interzise fructele și legumele marinate.

Actul normativ, elaborat de către Ministeril Sănătății, are ca scop crearea condiţiilor optime pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ și va contribui la fortificarea stării de sănătate şi formarea fiecărui copil.

Acesta prevede și o serie de norme pe care managerii grădințelor vor trbui să le implementeze, pentru a oferi condiții necesare educației incluzive. Respectiv, statil va trebui să aloce surse financiare suplimentare pentru amenajarea centrului de resurse pentru educația incluzivă și amenajarea teritoriilor instituțiilor.

La sfîrșitul anului 2015, în țară funcţionau 1434 de instituții de educație timpurie în care erau instituţionalizaţi 146 867 de copii.

Regulamentul sanitar pentru instituțiile de educație timpurie îl puteți citi aici.

Sursa: www.realitatea.md