Mai multe gravide au fost instruite astăzi cum să-şi alăpteze corect bebeluşii. Femeile au primit sfaturi şi din partea ministrului Sănătăţii şi reprezentantului UNICEF în Moldova. Evenimentul s-a desfăşurat la maternitatea numărul 1 din Capitală, în cadrul Săptămânii Mondiale a Alăptării, marcate și în ţară.
Moașele au prezentat, cu ajutorul unui manechin, mai multe tehnici de alăptare a bebeluşilor.
Gravidele au fost informate şi despre beneficiile alăptatului:
"Primul cred că este comoditatea copilului, cât şi a mamei nu trebuie să te trezeşti noaptea să mergi la bucătărie să faci un lapte praf, îl iai din pătuc şi îl hrăneşti. Al doilea cred că şi financiar este mai ieftin".
"Prima sarcină am alăptat-o pe o perioadă de un an şi opt luni. Pe perioada alăptării copilul nu a fost atât de bolnăvicios, nu am avut de afacere cu infecţii intestinale, respiratorii".
Potrivit statisticilor, 50 la sută dintre mame întrerup alăptarea bebeluşilor după şase luni, pentru a reveni la muncă.
"În Republica Moldova există legislaţie care prevede că mamele au dreptul la pauze suplimentare, doar că nu toţi angajatorii le respectă şi nu toate mamele care decis să iasă la lucru cunosc aceste drepturi", a declarat ministrul Sănătății, Ruxandra Glavan.
Cod Internațional de Marketing al Substituenților de Lapte, care urmează să fie implementat şi în ţara noastră, prevede implicarea întregii societăţi în promovarea alăptării la sân.
"Facem un apel către toţi să ajute mamele să alăpteze cu sânul, să le ofere informaţii care să o ajute. Vorbim atât despre membrii familiei, cât şi despre angajatori", a menţionat reprezentantul UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan.
Săptămâna Mondială a Alăptării este marcată anual, în perioada 1-7 august.
Sursa: publika.md