mamaplus

Gemenii care s-au născut cu capetele lipite au fost separați, după o operație care a durat 27 de ore

-
//
01.08.2022

Gemenii brazilieni Bernardo și Arthur Lima, care s-au născut cu creierele lipite, au suferit mai multe operații la Rio de Janeiro, Brazilia, fiind în final despărțiți cu ajutorul unui neurochirurg britanic, de la spitalul Great Ormond Street, Noor ul Owase Jeelani. Copiii de trei ani au suferit șapte proceduri chirurgicale, care au presupus mai mult de 27 de ore de operație şi aproape 100 de cadre medicale implicate, relatează Mirror.

A fost unul dintre cele mai complexe procese de separare finalizate vreodată, potrivit organizației caritabile care a asigurat fondurile și pe care Jeelani a înființat-o în 2018, Gemini Untwined.

Chirurgii din Londra și Rio au petrecut luni de zile testând tehnici folosind proiecții în realitate virtuală ale gemenilor, bazate pe tomografii și RMN-uri, ceva ce Jeelani a descris drept „chestii din era spațială”.

mamaplus

El a spus că, pentru prima dată în lume, chirurgii din țări separate au operat împreună în aceeași „camera de realitate virtuală”. 

„Este pur și simplu minunat, este foarte grozav să vezi anatomia și să faci operația înainte de a pune copiii în pericol. În anumite privințe, aceste operații sunt considerate cele mai grele și a face asta în realitate virtuală a fost parcă venită de pe Marte”, a declarat acesta.

El a spus că încercările nereușite anterior de a separa băieții au însemnat că anatomia lor era complicată de țesut cicatricial și îi era „foarte teamă” de procedura riscantă.

Jeelani a spus că a fost „absolut copleşit” după intervenția chirurgicală de 27 de ore, în care și-a luat doar patru pauze de 15 minute pentru mâncare și apă, dar a fost „minunat” să vadă că băiețeii au fost salvați. 

mamaplus