În cadrul ședinței de astăzi, 12 ianuarie, cabinetul de miniștri a aprobat o serie de modificări la Codul Contravențional. Printre aceste modificări se numără și amendarea părinților care colectează taxe ilegale în școli și grădinițe.
Dacă până acum riscau să se aleagă cu amendă doar persoanele care primeau recompense nelegitime, modificările aprobate vin să tragă la răspundere și persoanele care oferă aceste recompense. Acest lucru este stipulat în modificările Articolului 315 din Codul Contravențional.
Conform legislației în vigoare, o unitate convențională este 50 de lei. Prin urmare, persoanele care organizează colectări de fonduri nelegitime sau oferă astfel de recompense riscă amenzi de la 2 500 de lei până la 5 000 de lei.
„Modificarea propusă se impune în primul rând cu scopul de a diminua și eradica fenomenul taxelor informale din domeniul învățământului. Potrivit prevederilor din art. 35 alin. (4) din Constituția Republicii Moldova învățământul este gratuit. Totuși, o problemă importantă în societate rămân a fi taxele informale, adică taxele de înmatriculare în instituțiile de învățământ cu finanțare de la bugetul de stat; plățile achitate în fondul clasei; în fondul instituției de învățământ; asigurarea cu manuale de alternativă; prestarea serviciilor educaționale suplimentare la programele de studii; consultații academice; efectuarea lucrărilor de reparație, amenajare și dotarea instituțiilor de învățământ; organizarea activităților extrașcolare etc., sau acceptarea altor beneficii din partea elevilor și familiilor acestora. Aceste plăți au diferite cuantumuri și frecvențe, deși nu sunt reglementate în legislația națională.
Practicile de colectare a taxelor informale creează probleme de ordin etic, moral și legal, generând conflicte de interese în procesul de evaluare a performanțelor școlare. Acceptarea cadourilor, suplimentelor salariale și a altor beneficii, determină apariția sentimentului de obligație și de constrângere morală a profesorilor față de copiii, părinții cărora achită asemenea beneficii. Astfel, profesorii ajungând în situații de conflict de interese sau sunt în dificultate atunci când urmează să aprecieze obiectiv rezultatele elevilor. Afectarea procesului de evaluare și notare corespunzătoare a elevilor, prin plățile efectuate de părinți, poate avea mai multe efecte adverse”, explică autorii proiectului de lege.
Proiectul privind modificarea Articolului 315 din Codul Contravențional a fost votat astăzi de Guvern. Următorul pas pentru implementarea acestuia este examinarea și votarea de către deputați în Parlament. Toate modificările Codului Contravențional votate de Guvern la găsiți AICI!