mamaplus

Forfotă și pomene: Cum a fost marcat Paștele Blajinilor în Capitală

-
//
24.04.2023

Creștinii ortodocși sărbătoresc în perioada 23-24 aprilie Paștele Blajinilor. La cel mai mare cimitir din Europa, Sfântul Lazăr din Chișinău, zeci de mii de oameni s-au îmbulzit pentru a-și pomeni răposații. 

 

mamaplus

Fotoreporterul TV8, Serghei Rusu, s-a strecurat printre credincioșii care au vizitat mormintele celor apropiați și a reușit să capteze imagini cu mese încărcate cu bucate, băutură și fructe, dar și preoții care au făcut rânduiala cuvenită, torbe și genți pline cu pomeni care mai de care.

Deși în ziua de Paștele Blajinilor oamenii obișnuiesc să meargă la cimitire și să dea de pomană ouă roșii, cozonac şi pască celor nevoiași, dar și să pună flori pe morminte, la cimitirul Sfântul Lazăr, unii au dat de pomană antiperspirante, lenjerie de pat sau chiar veselă de bucătărie, scrie tv8.md.

Pentru a se ascunde de soare și a proteja alimentele să nu se altereze, unii mai ingenioși au folosit pe post de protecție umbrela.

De la mic până la mare, cu buchete de lalele și narcise, cei adunați nu au uitat să aranjeze mesele cu plăcinte, sarmale, mezeluri, fructe exotice și dulciuri. Bineînțeles că de pe mesele bogate nu au putut lipsi alcoolul și băuturile carbogazoase.