mamaplus

Fenomen straniu pe litoralul românesc: Plajele, cuprinse de ceață densă

-
//
04.07.2023

Fenomen spectaculos, marți, pe litoral. O ceață densă a cuprins marea, dar și plajele din Mamaia și Constanța.

mamaplus

Apa mării s-a răcit în ultimele zile, iar afară este foarte cald, astfel s-a format condensul, spun specialiștii, transmite Protv.ro.

Turiștii matinali care au observat negura au imortalizat momentele cu telefoanele, încântați că au fost martorii unui fenomen rar și frumos.

Pătura groasă de ceață ca un nor a cuprins plajele din nordul litoralului încă de la primele ore ale dimineții. Turiștii matinali care au intrat în apă abia se zăreau în negura densă.

Paul Marin, administrator plajă: „Am înotat puțin, după care nu am mai știut să mă întorc, dar m-am luat după soare. Super tare. Fenomenul e superb. Îmi place, mor după el. Dacă ar fi mai des, ar fi fenomenal. L-am văzut acum câțiva ani. Fenomenul ăsta nu apare așa des”.

Turist: „Probabil că e apa foarte rece și e foarte cald afară, din cauza asta”.

R: Ați mai văzut așa ceață pe plajă?

Turist: „Nu, e prima oară când am văzut ceață pe plajă. Chiar ne uitam de dimineață, de ce e ceață doar aici?! Probabil a plouat de dimineață”.

Turist: „Ceață ca la Londra”.

Turist: „N-am văzut niciodată. Ceva ciudat, frumos. Nu vezi în fiecare zi așa ceva”.

R: Ați văzut marea când ați ajuns pe plajă?

Turist: „Nu, nu. Se vedea așa... la doi-trei metri”.

Turist: „Super. Foarte frumos. Un fenomen neașteptat. Venim de peste 20 de ani, dar nu am întâlnit așa ceva. Super, super. O vacanță foarte frumoasă”.

R: Ați reușit să distingeți marea și plaja?

Turist: „Foarte puțin. S-a văzut și de la hotel și am venit repede să vedem. Fenomenul ăsta este extraordinar”.

R: Ați filmat, ați făcut poze?

Turist: „Da, da. Am făcut poze să arătăm la copii și la nepoți. De 20 de ani nu am văzut așa ceva”.

Specialiștii spun că fenomenul este unul normal, însă de cele mai multe ori această ceață densă se formează primăvara sau toamna când sunt diferențe mari de temperatură.

Adrian Bîlbă, biolog: „Avem apă din largul mării mai rece, e adevărat. Sărată, bună, plină de pești, delfini. Diferența de temperatură a făcut ca în condițiile umidității generate de ploaia de luni - când a plouat și aerul este umed deasupra uscatului - imediat s-a întâlnit frigul cu umiditatea și a generat această ceață”.

În jur de patru ore a durat până când ceața s-a risipit.