mamaplus

Femeile din Polonia vor fi obligate să raporteze dacă sunt gravide

-
//
14.06.2022

Ministrul polonez al sănătății a înființat un registru electronic al femeilor însărcinate. Acesta generează controverse, având în vedere că legea privind întreruperile de sarcină în Polonia este una dintre cele mai severe din Uniunea Europeană. Prin înființarea unui registru electronic al femeilor însărcinate legea privind întreruperile de sarcină în Polonia poate deveni, indirect, chiar mai aspră.

La începutul lunii iunie, ministrul polonez al sănătății, Adam Niedzielski, a emis o ordonanță care prevede extinderea Sistemului de Informații Medicale (SIM), între altele cu o evidență a femeilor gravide, scrie Digi24.

Primul proiect în acest sens, elaborat toamna trecută, a generat proteste ample în Polonia. Controlul și constrângerea sunt obsesiile ideologice ale partidului aflat în coaliția de guvernare, „Dreptate și Justiție“ (PiS), a criticat la acea vreme Donald Tusk, liderul platformei de opoziție PO, Platforma Obywatelska (Platforma Civică).

În ciuda unor ample programe sociale, rata natalității scade. În februarie 2022 în Polonia au venit pe lume doar 23.000 de copii – cea mai scăzută rată înregistrată în decursul unei luni după cel de-Al Doilea Război Mondial până acum.