mamaplus

În fața Liceului Gheorghe Asachi va apărea în curând monumentul Reginei Maria

-
//
22.03.2023

Se lucrează intens la monumentul Reginei Maria, care urmează să fie instalat în fața Liceului "Gheorghe Asachi" din Chișinău. 

 

mamaplus

Statuia este înaltă de patru metri, iar pentru a duce lucrarea la bun sfârşit, Asociaţia Obştească "Monumentum" a dat startul unei ample campanii de strângere de fonduri, transmite Tvr Moldova.

GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: „Statuia reginei Maria va avea o înălțime de 4 metri și va fi instalată în scuarul liceului Gheorghe Asachi, instituției de învățământ care a purtat numele suveranei în perioada interbelică. Statuia va reda imaginea reginei Maria din ziua încoronării de la Alba Iulia”.

Autorul statuii Reginei Maria este sculptorul Veaceslav Jigliţchi, cunoscut pentru seria de sculpturi urbane "Echipajul", de la Aeroportul Internațional Chișinău, "Copiii pe bancă" sau "Doi îndrăgostiți" de pe strada pietonală "Eugen Doga".

VEACESLAV JIGLIŢCHI, sculptor: „Suntem aici 15 persoane. Am făcut schiţa, iar colegii mei o fac deja într-un format mai mare. În calitate de autor, urmăresc procesul de creaţie”.

Până la această etapă, costurile pentru realizarea sculpturii Reginei Maria s-au ridicat la aproximativ 15 mii de euro. 

Este vorba despre construcţia carcasei metalice, acoperirea cu ghips şi instalare postamentului. Pentru continuarea lucrărilor mai e nevoie de suma de 45 de mii de euro, susţine inițiatorul proiectului, Iulian Rusanovschi.

IULIAN RUSANOVSCHI, reprezentant Asociaţia Obştească "Monumentum": „Sumă pe care sperăm să o adunăm cu ajutorul oamenilor de bună credinţă. Iar cei care vor să susţină campania de restabilire şi de idetificare a statuiei reginei Maria au posibilitatea să o facă prin intermediul paginii de facebook sau paginii web a asociaţiei noastre http://monumentum.md”.

Regina Maria a vizitat de patru ori Basarabia, pe care a iubit-o foarte mult.

IULIAN RUSANOVSCHI, reprezentant Asociaţia Obştească "Monumentum": „În primul rând Republica Moldova nu prea are statui în comparaţuie cu alte state europene spre exemplu Polonia care în ultimii 30 de ani a făcut doar în Varşovia cel puţin 20 de statui lui Józef Piłsudski. În al doilea rând regina Maria ca imporanţă simbolică este una primordială şi de căpătâi pentru Republica Moldova. Este unul din puţinii reprezentanţi ai casei regale din perioada interbelică care a iubit într-un mod desăvârşit Basarabia”.

În ultimii 12 ani, Asociaţia Obştească "Monumentum" a restabilit 52 de sculpturi româneşti interbelice în Republica Moldova.