Părinții din Moldova sunt îndemnați să nu tolereze corupția în grădinițe și școli, atunci când li se cer plăți formale sau informale la înmatricularea copiilor în instituții, și să denunțe cazurile la linia națională de anticorupție: 080055555. Astfel de abuzuri nu trebuie tolerate, spun specialiștii din domeniu, scrie realitatea.md.
Apelul a fost lansat în cadrul unei campanii de informare și sensibilizare de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Moldova, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).
„Cu referire la situația expusă în video (n.r. video atașat mai jos) și la alte situații asemănătoare, primul lucru pe care trebuie să-l cunoască părinții este că orice copil are dreptul de a fi înmatriculat la școala sau grădinița din districtul în care locuiește. Înmatrivularea în instituția de învățământ nu poate fi condiționată de anumite plăți formale sau informale. Solicitarea unor astfel de plăți este un abuz și o încălcare a mai multor prevederi legale. Ce ține de anumite plăți solicitate în unele instituții de învățământ (pentru reparații, procurarea de mobilier, suplimente salariale, cadouri pentru angajații instituției etc.), acestea la fel sunt ilegale și interzise, iar persoanele care le inițiază pot fi sancționate.
Atunci când părinții se confruntă cu astfel de situații, este necesar de a obține probe audio, video, capturi de ecran) care confirmă solicitarea de taxe informale. În vaza acestor probe, părinții pot depune sesizări către:
- Direcțiile de educație (rationale sau municipale), care vor analiza cazurile sesizate prin prisma înclăcării Codului de etică a cadrului didactic, a Codului Muncii și a Codului Educației;
- Centrul Național Anticorupție, care examineazî astfel de situații în contextual prevederilor Codului Contravențional și Codului Penal. Sesizările pot fi depuse online, completând formularul de denunț pe can.md sau telefonic, apelând linia națională anticorupție 080055555”, precizează Ala Revenco, directoare executivă AO „Părinți Solidari”.
Acest video a fost elaborat cu suportul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Partener al proiectului este Asociația Presei Independente care implementează proiectul „Sensibilizarea publicului și dezvoltarea de soluții digitale pentru consolidarea statutului de drept și combaterea corupției”.