mamaplus

Familiile cu venituri modeste din capitală vor primi compensații la căldură în perioada iernii

-
//
19.07.2022

Noul tarif la gazele naturale va genera cheltuieli considerabile pentru bugetul capitalei, afirmă primarul general al capitalei, Ion Ceban. Edilul spune a găsit o soluție pentru familiile cu venituri mici din capitală și promite că municipalitatea va achita 40% din factura la încălzire.

„Toate familiile, unde pentru fiecare membru este un venit mai mic de 3 mii de lei, iar în cazul familiilor tinere, un venit mai mic de 5 mii de lei pentru fiecare membru, beneficiază de compensații direct la furnizor. Termoelectrica este cea care asigură cu căldură marea majoritate a blocurilor din Chișinău.

Atunci când vine factura pentru perioada rece a anului, din octombrie până în aprilie, municipalitatea, din bugetul municipal, alocă 40% pentru fiecare factură pentru cele două segmente de populație. Asta înseamnă câteva zeci de mii de apartamente beneficiare. Presiunea pe buget a crescut substanțial și aici nu avem nicio compensație de la bugetul central. Dacă anterior factura era 2 mii de lei, primăria achita 800 de lei, adică 40%. Factura deja va fi 5 mii de lei și peste 2 mii de lei va fi contribuția municipalității la plata acelei facturi”, a precizat primarul Ion Ceban în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Menționăm că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a elaborat recent un proiect de hotărâre prin care acceptă parțial solicitarea Moldovagaz de majorare a tarifului. Dacă proiectul va fi aprobat, de la 1 august vom achita 22,26 lei pentru un metru cub de gaz.