mamaplus

Familiile care găzduiesc refugiați vor beneficia de un nou ajutor financiar

-
//
03.06.2022

A doua rundă de ajutor financiar va fi acordat de Programul Alimentar Mondial (PAM) al Națiunilor Unite familiilor din Republica Moldova care găzduiesc refugiați din Ucraina, pentru a le ajuta la reducerea poverii costurilor suplimentare legate de produse alimentare și alte nevoi esențiale. A doua rundă va viza gospodăriile deja înregistrate care au primit ajutor financiar în prima rundă, precum și familii noi care găzduiesc în prezent doi sau mai mulți refugiați mai mult de o săptămână.

Potrivit reprezentanților PAM, inițial intenția era să se ofere un ajutor financiar unic, însă evaluările efectuate la nivel de gospodării, după prima rundă, au indicat faptul că în rândul populației din Moldova există costuri în creștere asociate nevoilor de bază, și în acest sens, este nevoie în continuare de suport. „Scopul nostru este să ne asigurăm că familiile din Moldova au sprijin pentru a satisface nevoile esențiale, inclusiv cele de hrană”, a declarat Douglas Mercado, şeful Biroului PAM în Moldova.

În prima rundă, cel puțin 10.471 de familii din Republica Moldova au primit ajutor financiar în valoare de 3500 de lei (190 dolari), transferat acestora în perioada aprilie-mai 2022. A doua rundă de aceeași sumă (3500 de lei) este preconizată pentru ultima săptămână a lunii iunie. Familiile deja înregistrate și apoi validate vor primi un SMS de la Western Union prin care vor fi anunțate să ridice a doua rundă de numerar de la cea mai apropiată sucursală. Familiile vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a-și ridica suma.

În municipiul Chișinău, familiile gazdă noi sau neînregistrate pot folosi portalul de înregistrare online (UAHelp.md) unde atât capul familiei gazdă, cât și refugiatul/refugiații trebuie să se înregistreze, ultimii folosind același cod primit de gazdă la înregistrarea online. În alte regiuni ale Republicii Moldova, familiile se vor înregistra personal la primăriile din localitate în perioada 6 – 20 iunie.

Programul de ajutor financiar, lansat pe 25 martie 2022, în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR/ÎCNUR) și alți parteneri de cooperare, face parte din răspunsul PAM la criza din Ucraina în Republica Moldova, pentru a atenua stresul financiar asupra Guvernului și familiilor gazdă.