mamaplus

Facturi de sute de mii de lei pentru gazele naturale în grădinițele și școlile din țară

-
//
14.01.2022

Odată cu majorarea tarifului la gazele naturale, școlile și grădinițele din țară s-au pomenit cu sume de ordinul sutelor de mii la compartimentul încălzire. Este și cazul liceului Teoretic Mihai Eminescu din orașul Căușeni. Directoarea școlii spune că va tăia din alte investiții ca să acopere datoria. Problema a fost semnalată și de bașcana UTA Găgăuziei, Irina Vlah, la ședința Guvernului din 12 ianuarie. „Resurse pentru achitarea facturilor sunt”, a răspuns ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.

Directoarea liceului Olga Ostaș  afirmă că instituția va achita consumul, dar asta în condițiile în care vor fi anulate alte investițiile pe care și le-a planificat să le facă în școală. Situația ar putea fi mai gravă în școlile în care numărul de elevi este mult mai mic, așa cum bugetul instituțiilor depinde direct de acest indice.

mamaplus

La ședința din 12 ianuarie, despre aceeași problemă a vorbit și bașcana UTA Găgăuziei, Irina Vlah.

„Instituțiile bugetare se confruntă cu problemă măririi costului de întreținere. Pentru lunile noiembrie și decembrie 2021, toate instituțiile de învățământ din Găgăuzia, inclusiv școlile și grădinițele, trebuie să achite pentru încălzire cu trei milioane de lei mai mult decât în perioada similară din anul trecut. Deficitul a apărut din cauză că în bugetul instituțiilor nu erau prevăzuți bani pentru tarifele majorate la gaz. E clar că e de datoria guvernării să rezolve această problemă”, spune Vlah.

În replică, prim-ministra Natalia Gavrilița a spus că este prevăzut mecanismul care să acopere acest deficit. 

Irina Vlah a propus să fie constituit un grup de lucru care să studieze problema în toată țara pentru evaluarea deficitului pentru perioada de încălzire și totodată să fie identificate posibilități de acoperire a deficitului. 

„Există reguli și alocații. Aici nu poate fi vorba de compensații. Nu se fac compensări din buget în același buget. Trebuie ridicate alocațiile în procesul de modificare a bugetului. Avem un proces care merge normal. La început de an toți au aceste resurse”, spune șefa Guvernului.

Afirmațiile prim-ministrei au fost confirmate și de ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi.

„Consumul de pe luna decembrie urma să fie achitat în ianuarie din alocațiile pentru anul 2022. Pentru acest an au fost alocate sume pentru toate serviciile comunale. E evident că nu poți într-o lună să cheltuii alocația pentru un an de zile, oricât s-ar ridica prețurile. Resurse pentru achitarea facturilor sunt. Urmărim dacă apar deficite și la rectificarea bugetară o să suplinim aceste resurse”, a spus ministrul.

Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat la 24 decembrie noul preț reglementat pentru furnizorul MoldovaGaz de 10.196 lei pentru mia de m3, pentru rețelele de distribuție de presiune joasă. Prin urmare consumatorii casnici ar trebui să plătească din 2022, 10,19 lei pentru un m3 de gaz consumat. Aceasta fără TVA inclus. Sau 11 lei pentru m3 de gaze naturale, cu TVA inclus.