Autoritățile britanice au cheltuit sute de milioane de lire sterline pe medicamente pentru tratarea gripei, a căror efect puțin diferă de paracetamolul obișnuit, potrivit raportului organizației internaționale non-profit Cochrane Collaboration. Este vorba despre preparatul medical "Tamiflu" , pentru achiziționarea căruia, guvernul Regatului Unit a cheltuit 473 milioane de lire sterline (785 milioane de dolari).
Multe țări din lume s-au aprovizionat cu acest medicament în caz de pandemie de gripă în rândul populației, cu toate acestea, conform raportului, "Tamiflu" nu previne răspândirea bolii și nu reduce riscul complicațiilor. Stocurile de acest medicament se formau în Marea Britanie din 2006, când au fost emise avertizări, precum că, din cauza pandemiei de "gripă aviară", numai în Marea Britanie ar putea muri 750 de mii de oameni.
Producătorul preparatului medical, compania farmaceutica elvețiană Roche, precum și unii experți în medicină, au criticat raportul, numindu-l eronat. Reprezentantul companiei Daniel Thurley a presupus, că cercetătorii au folosit statistici greșite, care "subestimează beneficiile" preparatului medical, precum și metodele alternative de analiză a efectelor secundare. Preparatul medical "Tamiflu" era prescris în masă, în timpul focarului de "gripă porcină", în 2009. În același timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomanda utilizarea unui remediu pentru tratarea acestui tip de gripă.
Informație secretă
Companiile farmaceutice nu fac publice rezultatele investigațiilor sale. Raportul Cochrane Collaboration a fost rezultatul unei lupte acerbe pentru divulgarea rezultatelor anterior necunoscute, cu privire la eficacitatea și efectele secundare ale medicamentului. Specialiștii organizației au ajuns la concluzia că "Tamiflu", reduce durata de manifestare a simptomelor gripei de la șapte zile la 6,3 la adulți și 5,8 la copii. Potrivit autorilor raportului, un efect similar asupra corpului îl are și paracetamolul tradițional. Ca răspuns la acuzațiile, precum că medicamentul poate preveni dezvoltarea complicațiilor, cum ar fi pneumonia, experții au declarat că studiile clinice au fost atât de slabe, încât nici un efecte nu ar putea fi vizibil.
Un alt motiv pentru stocarea medicamentului a fost încetinirea răspândirii bolii, necesare pentru elaborarea vaccinului. Cu toate acestea, autorii raportului au declarat că nu există dovezi, precum că medicamentul poate preveni răspândirea bolii sau încetini, pur și simplu nu există. Organizația, de asemenea, amintește, că preparatul medical are unele efecte secundare, cum ar fi greață, dureri de cap, tulburări mentale, probleme renale și creșterea glicemiei. Unul dintre autorii raportului, profesor de medicina bazata pe dovezi de la Universitatea Oxford, Carl Heneghan a declarat într-un interviu pentru BBC: "banii cheltuiți pentru aceasta, în valoare de 500 de milioane, nu au îmbunătățit sănătatea oamenilor, probabil chiar le-a făcut rău".