mamaplus

Experți în sănătate publică: Tulpina Omicron a ajuns și în Republica Moldova

-
//
16.12.2021

Experții în Sănătate Publică susțin că tulpina Omicron a noului coronavirus deja circulă în Moldova, dar autoritățile o vor identifica doar în cazul răspândirii comunitare. Între timp, la nivel global, apar tot mai multe date îngrijorătoare cu privire la noua tulpină.

"Au mai apărut informații despre aceea că vaccinul Pfizer protejează în 70% de forme grave şi 30% oferă protecție de infectare. Asta ne spune indirect că Omicronul ştie să ocolească vaccinurile. Pentru asta se urgentează dozele booster şi chiar în doze duble", a declarat expertul internațional în sănătate publică, Ala Tocarciuc.

Specialiştii mai spun că pentru a minimaliza impactul valului cinci al pandemiei, autoritățile din Sănătate ar trebui să solicite test PCR și de la cei vaccinați, care intră în țara noastră, iar bugetarii să muncească de la distanță. 

În plus, masca de protecție ar trebui să fie obligatorie şi în spațiile deschise.

"În primul rând, trebuie de verificat rezervele de medicamente şi echipamente, consumabile, noi suntem la sfârşit de an şi tehnic ceea ce s-a achiziționat în 2021 poate fi epuizat, iar contractele din 2022 nu sunt încă valabile", a spus Ala Tocarciuc.

Noua tulpină Omicron a fost deja depistată în 70 de țări, iar experții spun că va ajunge dominantă în câteva săptămâni.