mamaplus

Expert: „În toamnă, pe lângă coronavirus, vor apărea și răcelile de sezon”

-
//
10.08.2020

Specialistul în sănătate publică, Ala Tocarciuc, a vorbit despre necesitatea reformării sistemului de sănătate din țară înainte de apariția răcelilor de sezon.

În toamnă, pe lângă epidemia de coronavirus, se vor adăuga și bolile respiratorii tradiționale și, prin urmare, este posibil ca sistemul moldovenesc de sănătate să nu mai poată rezista suprasolicitării - această opinie a fost exprimată de specialistul în sănătate publică, Ala Tocarciuc.

„Fără resurse suplimentare și asistență, sistemul de sănătate din Moldova nu va rezista. Nu există suficienți medici, nu există suficient personal de asistență. Este necesară diminuarea sarcinilor pentru un medic, astfel încât, de exemplu, el să nu dedice o jumătate de oră unui singur pacient, ci să poată primi trei persoane în acest timp”, a declarat expertul.

Medicii moldoveni sunt excesiv de implicați în diferite proceduri birocratice, ceea ce necesită mult timp, pe care ei acum nu-l au.

„Este necesar ca o parte din sarcini tehnice să fie luate de pe umerii medicilor, toate procedurile birocratice inutile, completarea constantă a documentelor. Să fie angajați asistenții care ar face acest lucru, iar medicul să examineze pacientul, să pună diagnosticul și să prescrie tratamentul”, a declarat Tocarciuc.

Munca medicilor trebuie reorganizată, cel puțin parțial, pentru a-i salva de la completarea rapoartelor, ceea ce va permite sistemului moldovenesc de sănătate să funcționeze la capacitate deplină în perioada de toamnă-iarnă.

„Medicii sunt acum supraîncărcați cu activități administrative, cred că în aceste condiții ar putea să cedeze, dar dacă li se oferă condiții, un ajutor, atunci procesul ar putea fi optimizat. Poate nu sută la sută, dar cel puțin parțial”, a rezumat interlocutorul.