Tot mai mulți moldoveni semnalează cazuri de intoxicație în perioada estivală. Specialiștii susțin că, în comparație cu anul precedent, în sezonul estival curent numărul persoanelor care întâmpină probleme de sănătate cauzate de intoxicație a crescut simțitor.
Temperaturile ridicate favorizează dezvoltarea microorganismelor în produsele alimentare, mai cu seamă în cele de origine animală. În special, trebuie să atrageți o atenție sporită atunci când achiziționați produse lactate, carne și pește.
În primul rând, specialiștii vă recomandă să evitați comerțul stradal și să procurați produsele alimentare din spații sau unități autorizate sanitar-veterinar. Trebuie să atrageți o atenție deosebită la condițiile de păstrare a mărfii, data fabricării, termenul de valabilitate și numele producătorului.
"Unele persoane își comercializează marfa în soare, în praf și astfel pun în pericol viața și sănătatea consumatorilor. Cu regret, nici oamenii care achiziționează aceste produse nu se axează pe calitate, ci se orientează după prețul mărfii, care este mai avantajos pentru ei", a menționat reprezentantul Centrului Național pentru Protecția Intereselor Economice ale Consumatorilor din Moldova, Serghei Lelic.
Sporirea cazurilor de intoxicații în urma consumului de fructe, ciuperci și alte produse alimentare au fost înregistrate pe parcursul primelor luni de vară. Potrivit specialistului din cadrul Serviciului 112 Ana Carpovici, mai mulți moldoveni s-au adresat după ajutor în ultima perioadă.
"Doar la începutul lunii iulie au fost raportate 27 de urgențe privind intoxicațiile alimentare, cu simptomatica de greață, vomă, febră, dureri abdominale, dureri de cap, slăbiciuni și frisoane. Deși intoxicațiile sunt întâlnite mai des anume în perioada caldă a anului, cazurile s-au triplat comparativ cu perioada similară a anului trecut", a precizat Carpovici.
Potrivit specialistului, cele mai multe solicitări sunt din Chișinău, Briceni și Soroca.