Studenții de la Facultatea de Științe Economice din Sibiu, România anunță realizarea unui nou proiect. De data aceasta s-au concentrat pe protejarea copiilor de pericolele interacțiunii cu străinii.
Trei studente au format o echipă care s-a numit „Safe Kids Talk” și împreună au realizat un experiment social prin care și-au propus să le arate părinților cum interacționează copiii lor cu străinii. Rezultatele sunt îngrijorătoare, transmite turnulsfatului.ro.
Studentele Raluca Ghiță, Naomi Faur și Daiana Călăban, coordonate de profesorii Dumitru Troancă și Carolina Țimbalari de la Facultatea de Științe Economice din Sibiu au inițiat recent un proiect important în cadrul instituției, constând într-o campanie de educare a copiilor cu privire la pericolul de a vorbi cu străinii.
Această inițiativă, deosebit de relevantă în contextul actual, a vizat creșterea gradului de conștientizare atât în rândul copiilor, cât și al părinților.
Acest experiment a fost desfășurat în urmă cu două luni, iar studentele spun că s-au confruntat cu o provocare majoră: reticența părinților de a se implica activ în propunerea lor. Cu toate acestea au reușit să-și ducă experimentul social la capăt cu ajutorul a 25 de copii implicați, cu vârste între 5 și 10 ani.
Cu acordul părinților, cele trei studente au reușit să convingă 23 de copiii să le urmeze într-o zonă în care nu mai puteau fi văzuți de cei care-i supravegheau. Doar doi copii au refuzat. Fetele spun că au fost impresionate, dar și îngrijorate în același timp de rezultatele experimentului lor.
„Am observat că mulți copii sunt insuficient de pregătiți să facă față unor astfel de situații și, în consecință, sunt expuși riscului. Din cei 25 de copii care au participat la evenimentele efectuate, majoritatea nu au trecut experimentul. Ne dorim să folosim acest experiment ca o oportunitate de a trage un semnal de alarmă și de a sublinia importanța educației și a dialogului deschis între părinți și copii cu privire la siguranța personală, mai ales atunci când este vorba despre interacțiunea cu străinii. Copiii nu trebuie să plece niciodată cu un străin, indifrente cât de drăguț este sau de ce le oferă”, spun fetele.
Cei 23 de copii au fost convinși să le urmeze cu animale și dulciuri. Experimentul social a avut loc în Grădina Zoologică și parcuri. Pe lângă acesta, fetele au avut și alte acțiuni de conștientizare asupra asupra acestui pericol și le transmit părinților câteva sfaturi: să comunice deschis cu copiii despre siguranță, să stabilească reguli clare și să îi învețe pe cei mici să identifice și să evite situațiile de risc.