mamaplus

Examenele de BAC ar putea fi amânate dacă situația epidemiologică din țară se va agrava

-
//
13.05.2021

În cazul în care situația epidemiologică se va agrava, Ministerul Educației ia în calcul schimbarea perioadei de susținere a examenelor de bacalaureat. Declarații în acest sens au fost făcute de ministra Educației, Lilia Pogolșa, în cadrul unui briefing de presă privind desfășurarea examenelor naționale de absolvire din sesiunea 2021. Ministra Educației a spus că numărul centrelor de bacalaureat a fost majorat de la 88 la 93 de centre.

„Susținerea examenelor de bacalaureat se va realiza cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a infecției COVID-19. Numărul candidaților într-un centru variază de la 6 candidați la 297. În mun. Chișinău vor fi doar două centre, unde vor susține examenul mai mult de 300 de candidați”, a spus Lilia Pogolșa.

Aceasta a precizat că în acest an a fost majorat și numărul centrelor republicane de evaluare și numărul centrelor republicane de examinare a contestațiilor.

„Numărul centrelor republicane de evaluare se mărește de la 2 la 4, iar numărul centrelor republicane de examinare a contestațiilor de la 1 la 2. În cadrul comisiilor republicane de evaluare vor participa circa 600 de profesori”, a spus Pogolșa.

De asemenea, în cadrul fiecărui centru de evaluare, numărul profesorilor va fi de circa 125-150 de persoane, fiind în scădere comparativ cu anii trecuți.

Numărul elevilor dintr-o sală nu va fi mai mare decât capacitatea acesteia. „Câte un elev în bancă la o distanță de un metru față de celălalt. Va fi efectuată termometria, dezinfectarea și aerisirea spațiilor atât înainte, cât și după examen”, a menționat ministra Educației.

„În cazul în care se va atesta o situație epidemiologică gravă și numărul cazurilor de COVID-19 va fi în creștere, Ministerul Educației a realizat câteva scenarii ce presupun deplasarea perioadelor de desfășurare a examenelor de bacalaureat cu circa 10-20 de zile, cu încadrarea în termenele de admitere în instituțiile de învățământ superior atât din țară, cât și de peste hotare”, a mai spus Pogolșa.

Precizăm că în acest an, sesiunea de bacalaureat se va desfășura în perioada 04 – 22 iunie 2021.