mamaplus

Sărbătorește 1 iunie altfel. Vino la Marșul Apă curată = Copil sănătos

-
//
24.05.2019

Voi știți ce fel de apă beți? Dar copii voștri ce apă beau la grădiniță sau la școală? Sănătatea copiilor noștri depinde de calitatea apei. Azi calitatea apei în toată țara și mai ales în școli și grădinițe nu corespunde normelor. Legislația trebuie ajustată pentru un viitor mai sănătos.

mamaplus

Dreptul la apă potabilă de calitate este un drept universal al omului. Însă, acest drept este încălcat de către Guvernarea Republicii Moldova, dat fiind faptul că:

  • circa 61% din apeductele legate de sursele subterane de apă
  • şi aproximativ 84% a apei din fântâni nu corespund normelor sanitare după componenţă chimică
  • și nici după indicii bacteriologici.
  • fiecare al 4-lea copil este expus la concentrații sporite de bor;
  • fiecare al 6-lea copil din grădinițele republicii este expus riscului pentru sănătate prin îmbolnăvirea de boli diareice acute ca urmare a consumului de apă poluată microbian.
  • fiecare al 8-lea copil din instituțiile preșcolare din republică se expune unui risc de a se îmbolnăvi, drept consecință a utilizării apei neconforme după conținutul de nitrați și fluor;

Asociația Părinți Solidari propune:

-Asigurarea cu apă potabilă de calitate în cantitate suficientă a tuturor instituțiilor de învățământ din țară
-Verificarea calității apei din fiecare instituție și afișarea pe panoul informativ inclusiv a riscurilor pentru sănătatea copiilor.
-Bugetarea resurselor necesare asigurării surselor sigure și sustenabile (instalării sistemelor de filtrare, schimbării și asigurării filtrelor de apă potabilă, instalării fontanelor, etc.).

Informațiile despre calitatea apei din grădinițe sau școli nu se face publică, iar copii din sate beau apa din fântâni poluate. Neglijența autorităților publice privind calitatea apei, cu care sunt alimentate instituțiile de învățământ nu poate fi tolerată.

Dacă vă pasă de copii voștri ieșiți la marș pe data de 1 iunie, ora 10.30. Ne pornim de la Unic spre Guvern să cerem ca dreptul copiilor la mediul sănătos să fie respectat.

Semnează online petiția: http://bit.ly/petitieapa și vino la marș!

Pentru mai multe detalii, accesează pagina de facebook a evenimentului!