mamaplus

Doritorii de a-și măsura nivelul zahărului în sânge o vor putea face gratuit

-
//
12.11.2021

Doritorii de a-și măsura nivelul zahărului în sânge vor avea posibilitatea să facă gratuit această analiză în perioada 14-19 noiembrie, în contextul Zilei Mondiale a Diabetului. Acțiunea are drept scop sensibilizarea populației asupra monitorizării nivelului de glicemie în sânge pentru prevenirea diabetului zaharat şi este desfăşurată în cadrul proiectului „Moldova alege sănătatea”, finanțat din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).

Lansarea evenimentului va avea loc pe 14 noiembrie, începând cu ora 11:00, la scările de la intrarea în parcul „Valea Morilor” din Chișinău. Aici vor fi instalate corturi, unde vizitatorii își vor putea măsura glicemia și primi informații, materiale informative despre prevenirea și controlul diabetului.

În aceeași zi, teste pentru depistarea diabetului zaharat vor fi efectuate și în Centrul Comercial Shopping MallDova.

În perioada 14-19 noiembrie, acțiuni similare vor fi organizate și în centrele medicilor de familie ale celor cinci asociații medicale teritoriale din Chișinău, precum și în Centrul de Sănătate Cahul și Centrul Medicilor de Familie Bălți.

Teste de glicemie vor putea face toți doritorii, în special cei din grupurile de risc – persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, cele cu obezitate, cu boli cardiovasculare, endocrine, ale ficatului și pancreasului, persoanele care au suferit de COVID-19 etc.

CNAM atrage atenția asupra importanței prevenirii şi controlului diabetului.

Măsurarea nivelului de zahăr în sânge este cea mai bună metodă de a depista la timp maladia și de a o trata fără a ajunge la complicații.

Diabetul zaharat este un factor de risc pentru formele severe de infecție cu noul coronavirus, dar acest risc poate fi redus semnificativ prin menținerea nivelului de zahăr din sânge în limitele recomandate.