mamaplus

Este de 20 de ori mai mortală decât COVID! Când începe noua pandemie. OMS, avertisment sumbru: ”Vă puteți pregăti!”

-
//
23.01.2024

Noua pandemie va fi una înfiorătoare. Aceasta îi pune în alertă pe medicii epidemiologi de la nivel mondial. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Tedros Ghebreyesus, a îndemnat țările din întreaga lume să se unească și să semneze un „tratat pandemic” pentru a aborda maladia letală X, scrie cunoscutul site medical dcmedical.ro.

mamaplus

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a subliniat necesitatea urgentă a pregătirii globale împotriva unei posibile noi pandemii, denumită „Boala X”. Dr. Tedros Ghebreyesus, directorul general al OMS, a avertizat că maladia letală X ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât COVID-19.

Dr. Tedros Ghebreyesus, a explicat la Forumul Economic Mondial de la Davos, că speră ca țările să ajungă la un acord pandemic până în luna mai pentru a face față acestui „dușman comun”.

„Există lucruri necunoscute care se pot întâmpla, iar orice se întâmplă este o chestiune de când, nu de dacă, deci avem nevoie de un loc pentru aceasta, pentru bolile pe care nu le cunoaștem.

Am pierdut mulți oameni în timpul pandemiei de COVID pentru că nu am putut gestiona pandemia. Ar fi putut fi salvați, dar nu exista spațiu. Nu era suficient oxigen. Deci, cum poți avea un sistem care să poată crește când este nevoie?”, a spus Ghebreyesus.

OMS, pregătiri pentru o nouă pandemie

El a mai spus că OMS a început deja să pună în aplicare măsuri pentru a se pregăti pentru o altă epidemie, inclusiv înființarea unui fond pandemic și crearea unui „centru de transfer tehnologic” în Africa de Sud.

”Echitate. A fost o problemă serioasă. Multe țări cu venituri ridicate acaparau vaccinurile. Pentru a aborda problema echității, am înființat un centru de transfer de tehnologie ARNm în Africa de Sud. Acest lucru este pentru a crește producția locală…”, a explicat el.

Ce este Boala X

Boala X nu este o boală specifică, ci este numele unui virus potențial similar cu COVID-19. Ar putea fi un agent nou, un virus, o bacterie sau un fung care nu are niciun tratament cunoscut.

OMS a clasificat boala necunoscută printre COVID-19, Ebola, febra Lassa, sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), Nipah și Zika, care au cauzat deja decese extinse în timpul epidemiilor.

Revista medicală de renume global în care sunt publicate cercetările, Lancet, arată OMS a început să folosească termenul în mod oficial în 2018, reprezentând următoarea boală necunoscută cu potențial epidemic.

Un raport al OMS din noiembrie 2022 menționează că Boala X este inclusă pentru a indica un agent patogen necunoscut care ar putea provoca o epidemie internațională gravă. Potrivit OMS, la nivel mondial, numărul de agenți patogeni potențiali este foarte mare, în timp ce resursele pentru cercetare și dezvoltare a bolilor sunt limitate.

Coronavirusurile, un grup mare de virusuri, au fost considerate de mult timp, chiar și înainte de epidemia de COVID-19, ca fiind un candidat principal pentru producerea unei noi pandemii. Asta pentru că noul coronavirus nu a fost primul agent patogen periculos din acest grup.

În 2002, un coronavirus diferit a început să se răspândească în China. Acesta a provocat o formă de pneumonie numită SARS, care a ucis aproximativ 1 din 10 persoane infectate, înainte de a fi stopată prin măsuri stricte de control al infecțiilor.

Un alt coronavirus, chiar mai mortal, numit MERS, izbucnește ocazional, provocând o pneumonie care ucide 1 din 3 persoane infectate. Cu toate acestea, lucrări recente sugerează că SARS și MERS ar avea mai greu de declanșat o nouă pandemie, deoarece aproape toată lumea din lume are acum anticorpi împotriva virusului care provoacă COVID-19, iar aceștia par să ofere protecție parțială împotriva majorității celorlalți agenți patogeni din familia coronavirusurilor.

Ce putem face pentru a opri boala X

Cercetătorii folosc COVID ca exemplu. COVID-19 a stimulat dezvoltarea unor noi modele de vaccinuri, inclusiv a unora care pot fi rapid reproiectate pentru a viza noi agenți patogeni.

A dus, de exemplu, la apariția vaccinurilor bazate pe ARNm. Această formulă conține o bucată scurtă de material genetic care face ca celulele imunitare ale organismului să producă proteina „spike” a coronavirusului – dar ar putea fi actualizată pentru a face celulele să producă o altă proteină, prin simpla rescriere a secvenței ARNm, potrivit News Scientist.

Țările au nevoie de sisteme mai bune de avertizare timpurie pentru noile boli, iar serviciile de sănătate trebuie să devină mai rezistente la creșteri neașteptate ale cererii, spune Tedros.

Pentru a preveni ca același lucru să se întâmple atunci când boala X lovește, Tedros spune că serviciile de sănătate trebuie să fie capabile să își extindă capacitatea la cerere.

„Boala X este un spațiu de manevră. Oricare ar fi boala, vă puteți pregăti pentru ea”, a spus dr. Tedros Ghebreyesus.