Puiul de carne a ajuns să crească într-o lună cât altădată în două. Deși Uniunea Europenă acceptă situația, endocrinologii trag un semnal de alarmă.
Unii medici consideră că această dezvoltare forțată a păsărilor și în general a tuturor animalelor de consum ar putea duce la apariția hormonilor în carnea pe care o consumăm. Iar asta ar favoriza printre altele înmulțirea cazurilor de pubertate precoce.
Generația tânără suferă de pubertate precoce. La nici 10 ani, multe fete sunt deja adolescente. Medicii vorbesc tot mai des de proastă alimentație. Endocrinologii pun formele neobișnuite ale dereglărilor hormonale pe modul intensiv în care sunt crescute păsările pe care le mâncăm. Consumul de carne rezultată astfel pare să grăbească maturizarea copiilor.
Cum sunt afectați copiii de alimentația cu hormoni
Povestea unei fetițe de numai 10 ani este impresionantă. De aproape un an și jumătate, injecțiile și tratamentele administrate îi stăpânesc hormonii.
Părinte: ”Am facut si o radiografie să-i vadă vârsta osoasă și s-a văzut că vârsta ei este cu 2 ani ... ea are 10 ani și jumătate și ar fi 12 ani și jumătate.”
Endocrinologii atrag atenția asupra înmulțirii cazurilor, dar spun că puține sunt tratate. La Institutul Parhon din București ajung într-un an doar 25 de copii cu diagnostice clare. Părinții nu recunosc semnele, nu-i duc pe minori la doctor, iar aceștia intră mult prea devreme în viață de adult.
„Primele semne au fost durerile de sâni. Am mers la medicul de familie”, spune mama fetiței.
Medicul endocrinolog Iuliana Gherlan avertizează că, din punct de vedere fiziologic, acești puberi pot deveni foarte repede părinți.
„Există riscul ca … fetițe pot rămâne însărcinate”, spune Iuliana Gherlan.
Iar alimentația pare să fieresponsabilă pentru aceste evoluții anormale de creștere. Prima indicație medicală dată părinților ne pune pe gânduri.
Reporter: Ce v-a spus medicul să opriți, să nu mai dați copilului să mănânce?
Mama fetiței: Să nu mai mănânce carne de pui din comerț, puiul și curcanul e foarte periculoase, noi nu ne dăm seama, dar e foarte periculos
Reporter: De ce?
Mama: Pentru că e plin de hormoni
Recomadările medicilor
Oamenii nu înțeleg exact avertismentul. Defapt, endocrinologii atrag atenția asupra consumului de carne provenită de la animalele crescute într-un ritm intensiv, neconform cu evoluția firească.
„Da, nu mai mâncați carne de animal tânăr pentru că adesea animalul tânăr din comerț are o dezvoltare rapidă i se induce o dezvoltare rapidă și nu se știe cum i se induce această dezvoltare”, spune medicul Iuliana Gherlan.
Ce spun crescătoriile de animale
Observațiile sunt categoric respinse de crescătorii de animale.
„Toată teoria se bazează - din păcate trebuie s-o spun - pe o necunoaștere a geneticii veterinare și a modului de creștere a animalelor, a modului de evoluție a raselor. Rasele de pui și nu numai de pui, e vorba de dezvoltare rapidă, sunt obținute prin genetică. Deci, prin selecție genetică de-a lungul a generații și formarea unor rase noi. Eu, că negunostor, am un singur interes: în momentul în care piață îmi cere ceva, să fac cât mai repede! E normal. Deocamdată, nimeni nu a spus că a fost atinsă sănătatea!”, spune Sorin Minea, președinte Asociația Română a Cărnii.
Citește continuarea pe stirileprotv.ro