mamaplus

Educația sexuală în școli: Ce spun autoritățile și ce cred cetățenii

-
//
18.05.2023

Educația sexuală nu este deocamdată obiect de studiu în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, însă continuă să fie un subiect discutat atât de profesori, cât și de părinți.

mamaplus

Întrebat cât de oportună ar fi introducerea acesteia în programa de studii, ministrul de resort, Anatolie Topală a declarat că elemente ale educației sexuale se conțin în alte discipline, transmite Știri.md, cu referire la radiomoldova.md.

Ministrul Educației, Anatolie Topală, a declarat că în prezent nu este necesară introducerea unei noi discipline care ar explica elevilor despre ce înseamnă educația sexuală. „În disciplina Biologie se conțin informații și tot ce este necesar pentru ca copii să cunoască ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta. Nu neapărat fiecare disciplină trebuie să fie separată și obligatorie. Prin diferite discipline opționale ne străduim să asigurăm o cât mai mare diversitate pentru elevi”, a declarat Anatolie Topală.

Pe de altă parte, psihologul și profesorul universitar, Dan Simion, susține că educația sexuală este benefică pentru toate instituțiile de învățământ, iar introducerea ei ca obiect de studiu ar contribui la o informare mai eficientă a tinerei generații. „Introducerea obiectului Educație sexuală este benefică pentru toate instituțiile. Avantaje multe, cunoașterea de sine, față de celălalt, poate să perceapă relațiile intime ca normale”, a explicat psihologul.

Studenții susțin că societatea ar trebui să conștientizeze importanța educației sexuale pentru a evita unele situații neplăcute. „În liceu sau în gimnaziu a venit vorba să predee, dar nu se mai preda pentru că toți profesorii sau părinții erau împotrivă, încât să realizeze că acesta este un lucru important pentru copii. Sunt lucruri pe care ei ar trebui să le știe și nu își dau seama că sunt boli, că trebuie protecție”. „Copii trebuie să învețe de la o vârstă foarte fragedă, să știe cum să se protejeze”. „Mulți copii ajung la o vârstă și fac multe greșeli din cauza că nu au educația aceasta”.

Și părinții își doresc ca educația sexuală să fie predată copiilor de cadre didactice calificate și bine informate.

„Copii trebuie să cunoască. Ar fi bine ca specialiștii să se ocupe cu educația sexuală a copiilor.” „Este binevenită, numai ca să fie pregătit cadrul didactic”. „Cred că ar fi bine ca în școală să se vorbească pentru ca copii să fie informați”. „Foarte binevenit, copilul să înțeleagă lucruri pe care le află în stradă, de la prieteni, din internet”.

Potrivit unui raport elaborat de iData, în acest an, inițiativa este susținută mai mult în mediul urban decât în cel rural. De asemenea, mai multe femei (45,5 %) sunt de acord cu introducerea „Educației sexuale” în lista disciplinelor școlare, decât bărbați (39 %).