mamaplus

Educația sexuală în școli: Câți moldoveni sunt împotriva obiectului

-
//
11.04.2023

Aproximativ 50% dintre cetățenii Republicii Moldova nu sunt de acord ca obiectul privind „Educația sexuală” să fie introdus în școli, arată cel mai recent sondaj realizat de iData (Date Inteligente). Cu toate acestea, o pondere semnificativă a populației adulte - 42,4% - susțin introducerea obiectului, în timp ce 8,5% nu au o opinie la acest subiect.

mamaplus

Totuși, iData subliniază că rezultatul pe țară nu este unul relevant, deoarece la nivel de grupuri sociale, există diferențe semnificative, transmite tv8.md.

Spre exemplu, mai mulți locuitori din mediul urban (44,5%) susțin această inițiativă decât cei din mediul rural (40,9%) și mai multe femei (45,5%) decât bărbați (39%). 

Cea mai mare discrepanță apare în analiza pe vârste. Aproape două treimi din tinerii 18-29 de ani (65,2%) sunt pentru introducerea acestui obiect în școli și doar 29,8% nu sunt de acord, cu vârsta ponderea susținătorilor scăzând dramatic până la categoria 60 de ani și peste unde doar 29,7% susțin și 55,6% sunt împotrivă.

Analizând pe grupe și mai înguste, 71,6% din tinerii bărbați din mediul urban și 69% din tinerele femei din mediul urban susțin această inițiativă, iar la polul opus: 21,1% din bărbații de 60 de ani și peste și 32,4 din femeile de 60 de ani și peste susțin acest lucru.

Astfel, iData notează că tinerii adulți, care deja au absolvit școala sau liceul, sunt într-o măsură foarte mare în favoarea introducerii acestui obiect în școli, în timp ce persoanele care au absolvit școala de mulți ani - în majoritatea lor sunt împotrivă. 

Volumul eșantionului a fost de 1.065 de persoane, iar perioada de culegere a datelor a fost luna martie 2023.