Hotărârea Curții Constituționale cu privire la confirmarea rezultatelor referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare. Astfel, Constituția țării va fi completată cu un nou titlu: Integrarea în Uniunea Europeană.
Conform documentului, preambulul legii supreme va fi completat cu două alineate noi cu următorul cuprins: „Reconfirmând identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova. Declarând integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova”, transmite moldpres.md.
De asemenea, va fi introdus titlul V prim – Integrarea în Uniunea Europeană și va avea următorul cuprins: Aderarea la tratatele constitutive și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene:
(1) Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și la actele de revizuire a tratelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabilește de Parlament prin lege organică.
(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.
Magistrații Curții Constituționale au confirmat joi, 31 octombrie, rezultatele referendumului republican constituțional din 20 octombrie. Decizia a fost pronunțată de președintele Curții, Domnica Manole, după mai mult ore de deliberări. Ea a precizat că au fost și două opinii separate ale magistraților Sergiu Țurcan și Vladimir Țurcan.
La referendumul din 20 octombrie s-a înregistrat o prezență la urnele de vot de 50,72%. Astfel, 1.532.264 de alegători au primit buletine de vot pentru referendum, iar 1.531.392 au participat la votare.
Din numărul total de 1.488.874 de voturi valabil exprimate, pentru opțiunea „DA” au votat 749.719 de persoane, iar pentru opțiunea „NU” - 739.155 de persoane. La plebiscit, cetățenii au răspuns la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Referendumul republican constituțional a fost organizat la inițiativa președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost semnată de 46 de deputați și a fost avizată de Curtea Constituțională.