O prevedere a Bugetului de Stat pentru anul 2018 va lovi dur în buzunarul primarului de Orhei, Ilan Şor, unul dintre principalii suspecţi în „furtul miliardului”.
Este vorba despre „anularea facilităţilor fiscale şi vamale pentru magazinele ce activează în regim duty-free aflate pe teritoriul ţării sau la intrarea în ţară”. Altfel spus, dacă bugetul de stat pentru anul 2018 va fi adoptat în varianta propusă, începînd cu 1 iulie 2018 şi pînă la expirarea licenţei, acestea nu vor mai activa în regim duty-free, urmînd să achite în bugetul de stat toate taxele de import.
Pe piaţa duty-free din Republica Moldova activează doar doi agenţi economici. Este vorba despre compania „Le Bridge” şi „Dufremol”, întemeiată în 1994 de către omul de afaceri Miron Shor şi deţinută în prezent de fiul acestuia Ilan Şor. „Le Bridge” însă, deţine doar magazine duty-free la ieşirea din ţară, conform legislaţiei internaţionale în vigoare, în timp ce „Dufremol” deţine şi trei magazine la punctele de trecere a frontierei Leuşeni şi Criva, pe sensul de intrare în ţară, Aeroportul Internaţional Chişinău, în sala de sosire, precum şi un magazin „pentru diplomaţi” localizat în hotelul „Jolly Alon” din capitală.
Anume aceste patru magazine duty-free, toate deţinute de Ilan Şor, urmează să-şi încheie activitatea „în regim fără taxe” la data de „1 iulie 2018, dar pînă la expirarea licenţei care este valabilă la data intrării în vigoare a legii” (ultima expiră în 2019), „avînd posibilitatea să activeze în regim general cu achitarea tuturor drepturilor de import”, potrivit proiectului Legii Bugetului.
Mai mult, proiectul bugetului prevede „anularea facilităţilor fiscale şi vamale pentru magazinele ce activează în regim duty-free către ieşirea din ţară la punctele internaţionale de trecere a frontierei de stat, precum şi cele aflate în regiunea transnistreană”, odată cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Prevederea vine în condiţiile în care, în Uniunea Europeană nu există magazine duty-free în punctele vamale terestre, ci doar în aeroporturi.
Este de menţionat că, potrivit unor informaţii, la etapa actuală, piaţa duty-free în Republica Moldova se cifrează la încasări anuale de circa două miliarde de lei.
Sursa: NOI.md