O justiție prietenoasă copilului este consituită din drepturi care-i sînt asigurate de către fiecare specialist participant la procesul penal.
Află în continuare care sînt aceste drepturi și ce presupun acestea într-un infografic realizat de Agora.
Dreptul la libera exprimare și participare presupune că piciul are dreptul să-și expună propriile păreri și viziuni în cadrul unei proceduri legale.
Dreptul la informare - vizează ideea că orice copil trebuie să fie informat despre dreptul de acces la justiție. Acesta urmează să-și știe drepturile sale procesuale și modalitatea de exprimare a acestora.
Dreptul la tratament non-discriminator - fiecare copil trebuie tratat într-un mod echitabil și egal de către participanții procedurii legale care interacționează cu aceștia.
Dreptul la protecție individuală și protecția datelor cu caracter personal - la acest capitol menționăm că se interzice prin lege divulgarea, publicarea sau distribuirea datelor cu caracter persoanl ale copilului.
Dreptul la asistare/ reprezentare legală calificată, acesta prevede o asistență juridică calificată pentru copil, din unui avocat specialist.
Dreptul la consiliere psihologică, copilul poate beneficia de asistența psihologului la orice etapă a procesului penal.
Sursa: NOI.md