mamaplus

Drama unei femei din Orhei care are grijă de șapte copii cu dizabilități

-
//
12.02.2024

A avut o copilărie marcată de nevoi și griji. La 17 ani s-a căsătorit, în speranța că lucrurile se vor schimba în bine, dar nu a fost așa. A născut trei copii, doi fiind diagnosticați cu deficiențe de auz. Și-a părăsit soțul după ce acesta i-a dat unui copil să consume droguri. I-a crescut și educat singură.

mamaplus

Apoi au apărut nepoții, toți cu probleme de auz. Valentina Botnari, din raionul Orhei, o nouă eroină a emisiunii „Femeile vorbesc”, luptă mai bine de 40 de ani cu destinul nemilos, transmite Jurnal.md.

La o vârstă fragedă, doi copii ai Valentinei Botnari au aflat diagnosticul - hipoacuzie. Altfel spus, lipsa totală sau parțială a auzului, care le afectează și vocea. Între timp, fostul soț a devenit consumator de substanțe interzise. Din această cauză, a murit într-un spital din Ucraina.

Valentina a crescut și a educat singură cei trei copii, dintre care doi cu hipoacuzie, iar acum are și cinci nepoți, toți cu deficiențe de auz. Ei nu au auzit vreun cântec de leagăn, vreo poveste citită de părinți sau ce spun personajele din desene animate.

Ca să învețe limbajul surdomuților, femeia a fost nevoită să inventeze propriile semne, ca să comunice cu ai săi.

Fiica Valentinei, Elena Neaga, spune că îi este destul de dificil să se deplaseze singură cu copii în oraș sau la alte instituții și să comunice cu oamenii, deoarece aceștia nu o înțeleg. Veniamin și Vladislav, copii Elenei, merg la o grădiniță specială unde învață cu ajutorul specialiștilor să emită sunete și să înțeleagă unele cuvinte.

Soluția optimă ar fi un aparat auditiv performant pentru fiecare, însă bugetul familiei este prea mic pentru o astfel de achiziție. Singurii bani ai familiei fiicei sunt din indemnizațiile, pe care le primește pentru gradul de invaliditate și pentru îngrijirea copiilor. Vladimir Neaga, soțul Elenei, și el cu deficiențe de auz, muncește, însă leafa lui abia dacă atinge zece mii de lei.

Elena și Vladimir își duc viața în sărăcie. Cea mai grea perioadă a familiei a fost într-o iarnă, când au stat o săptămână într-o mașină, pentru că nu au propria locuință.

Și locuința în care stau acum cu chirie este temporară. Proprietarul vrea să vândă apartamentul și când se va întâmpla acest lucru, familia cu trei copii va ajunge din nou în stradă.

Valentina Botnari are un singur vis - să-și vadă fata cu familia în propria casă, dar sufletul ei este sfâșiat de durere că nu reușește să o ajute.

Este povestea de viață a unei femei, care are doi copii și cinci nepoți diagnosticați cu deficiențe de auz. Toți continuă să trăiască într-o lume paralelă, în care sunetele nu sunt auzite nici măcar în vis. Într-o lume, în care cuvântul „mama” este citit pe buze. Este istoria tristă a unei familii neputincioasă în fața greutăților.

Persoanele care vor să ajute familia o pot contacta pe mama Elenei, Valentina Botnari, la numărul de telefon 060 988 315.