mamaplus

Două fetițe sănătoase s-au născut în ambulanță în ultimele 24 de ore

-
//
16.08.2024

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că, în ultimele 24 de ore, echipele de asistență medicală urgentă au asistat două nașteri în ambulanță, în condiții de prespital.

mamaplus

Potrivit IMSP CNAMUP, primul caz a avut loc în seara zilei de 15 august, la ora 21:58. Echipa SAMU Glodeni a fost solicitată să acorde asistență medicală de urgență la etapa de prespital unei gravide în vârstă de 41 de ani, pe motivul dureri abdominale, sarcina a V-a, transmite Știri.md

Membrii echipei AMU au ajuns la fața locului în nouă minute. Aceștia au constatat că femeia era la a cincea naștere și prezenta semne de debut al travaliului. Așadar, în timpul deplasării la spital a survenit nașterea în ambulanță și, datorită acțiunilor întreprinse de membrii echipei AMU, s-a născut o fetiță cu o greutate de aproximativ 2.700 gr., cu scorul Apgar de 7-8 puncte. 

Al doilea caz s-a înregistrat în această dimineață, 16 august, la ora 09:41, în raionul Ceadâr-Lunga. O tânără mămică, care era la a patra sarcină, a solicitat ajutor la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Echipa PAMU Baurci a intervenit în trei minute la domiciliul pacientei, care avea contracții frecvente.

În timpul transportării la maternitate, șoferul a staționat pe dreapta, iar membrii echipei AMU au primit nașterea. La ora 09:55 s-a auzit primul țipăt al pruncului. Astfel, o fetiță de 2.800 gr., cu scorul Apgar 8 puncte, a văzut lumina zilei în ambulanță.

„Menționăm că echipele AMU au efectuat măsurile necesare ca bebelușii și lăuzele să se simtă în siguranţă în pofida condiţiilor improprii de asistare a naşterii. După acordarea asistență medicală de urgență, mamele şi fetițele au fost transportate la maternități pentru îngrijiri medicale corespunzătoare”, anunță reprezentanții CNAMUP. 

Echipa SAMU Glodeni:

  • Felcer - Valentina Goraș;
  • Infirmier - Artiom Mocanu;
  • Conducător autoambulanță - Daniel Lază.

Echipa PAMU Baurci din cadrul SAMU Ceadâr-Lunga:

  • Asistent medical - Anna Dușcova;
  • Infirmier - Valentina Telpiz;
  • Conducător autoambulanță - Leonid Cristev.