Două centre de reabilitare a copiilor după tuberculoză se vor închide. Mai exact, Ministerul Protecției Sociale a propus spre consultări publice un proiect prin care aceste instituții să fie absorbite de alte entități și transformate în centre pentru persoane vulnerabile.
Este vorba despre Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii Cornești (Ungheni) și Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii Târnova (Dondușeni), transmite realitatea.md.
Inițial, instituțiile ar urma să fie transmise din gestiunea Ministerului Sănătății în gestiunea Ministerului Protecției Sociale.
Ulterior, Azilul pentru Persoane în Vârstă și Persoane cu Dizabilități din raionul Călărași ar urma să absoarbă centrul de reabilitare din Cornești, iar noua instituție se va numi „Centru de prestare a serviciilor sociale orașul Călărași”.
Centrul multifuncțional de servicii sociale „O șansă” ar urma să absoarbă centrul de reabilitare de la Târnova. După reorganizare, instituția va fi numită „Centru de prestare a serviciilor sociale municipiul Soroca”.
Potrivit notei informative a proiectului, în ultimii ani în țară se atestă scăderea incidenței tuberculozei la copii, inclusiv a cazurilor primar depistate și a recidivelor, de la 122 de cazuri în 2018 până la 106 în 2022. Așadar, autoritățile susțin că și numărul copiilor care au nevoie de reabilitare este în scădere.
„Pe parcursul anului 2023 în Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii „Târnova„, cu o capacitate de 200 de locuri, au fost internați doar 118 copii în comparație cu anul 2021 – 146 copii, iar în Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii „Cornești”, cu o capacitate de 100 locuri, în anul 2023 au fost internați 77 de copii, în comparație cu anul 2021 – 154 copii.
La situația din 30.01.2024, toți copiii erau externați din ambele Centre, la moment nefiind internat nici un copil. Durata medie de spitalizare a unui copil, în anul 2022, a variat între 258 de zile în Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii „Târnova” și 289,2 zile în cel din „Cornești” sau, respectiv, 8,6 și 9,6 luni, perioade ce depășesc cu mult durata de tratament de 3-6 luni, prevăzută în Protocolul Clinic Național”, se precizează în document.
În același timp, Ministerul Protecției Sociale invocă faptul că în raioanele Dondușeni, Drochia, Soroca, Florești sunt 558 de
persoane cu dizabilități severe, incluse în Serviciul Asistență Personală, dintre care 139 de copii, iar 301 cetățeni se află pe liste de așteptare, pentru a beneficia de Serviciul Asistență Personală. De asemenea, se precizează că autoritățile au la evidență 2.322 de bătrâni solitari, care necesită îngrijire specializată, iar decizia ar urma să faciliteze aceste procese.