Persoanele interesate să-și cunoască statutul HIV vor avea posibilitatea să se autotesteze la domiciliu, începând cu anul viitor.
Deși testul HIV este disponibil în instituțiile medicale primare și centrele care oferă asistență bolnavilor cu statut pozitiv, puține persoane se încumetă să-l facă, chiar dacă au avut contacte sexuale neprotejate sau s-au aflat în circumstanțe cu risc de infectare. În fiecare an, din cauza SIDA, în țara noastră decedează peste 100 de persoane, deoarece nu fac testul la timp și ratează tratamentul. Specialiștii admit că la baza ezitării stă sentimentul de rușine și teama că statutul HIV va fi divulgat. Ca urmare, autoritățile din domeniul sănătății au decis să ofere posibilitatea cetățenilor să se autotesteze la domiciliu. Iurie Climașevschi, coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA și Infecțiilor cu Transmitere Sexuală, a explicat cum va fi desfășurat acest proces.
„Testul va fi disponibil în farmacii, însă la un preț simbolic. Urmează să stabilim costurile. Vom implica în acest proces o rețea de farmacii, care are acoperire națională. Testul va fi însoțit și de instrucțiuni: cum trebuie de făcut corect și cum trebuie de acționat în cazul rezultatului pozitiv”, a explicat Iurie Climașevschi.
Tot de anul viitor, pacienții vor putea face în instituțiile medicale primare două teste combinate în același timp: unul pentru depistarea infecției HIV și sifilis și altul pentru identificarea hepatitelor virale B și C. În prezent, aceste investigații sunt efectuate separat în spitalele raionale.
„Persoana nu va mai fi nevoită să se deplaseze la spital pentru a face aceste teste. Va avea posibilitatea să se testeze pentru HIV, sifilis și hepatitele virale B și C la medicul de familie, în aceeași zi. În total, vor fi procurate 150 de mii de teste pentru depistarea HIV și sifilis și 100 000 de teste pentru depistarea hepatitelor virale B și C”, a explicat Iurie Climașevschi.