mamaplus

Dieta care prelungește viața femeilor. Ce au descoperit cercetătorii

-
//
04.06.2024

Se știe că un stil de viață sănătos poate contribui la prelungirea vieții. Un nou studiu arată că o anumită dietă chiar le ajută pe femei să trăiască mai mult.

mamaplus

Rezultate cercetării, publicate la finele acestei săptămâni în jurnalul JAMA Network Open, citate de CNN, au vizat un eșantion de 25.315 femei sănătoase care au participat la „Studiul privind sănătatea femeilor”, plecând de la dieta pe care o urmau, transmite adevarul.ro.

Cercetătorii au vrut să afle cât mai multe despre alimentația acestora și au colectat sânge și alți biomarkeri între 1993 și 1996. Apoi femeile au fost reevaluate între 2018 și 2023.

Nu numai că respectarea îndeaproape a dietei mediteraneene a redus riscul de deces prematur cu 23%, dar a redus riscul de a muri de cancer cu 17% și de a muri din cauza bolilor cardiovasculare cu 20%, au constatat cercetătorii.

Aceștia au concluzionat că femeile care au urmat îndeaproape o dietă mediteraneană au trăit mult mai mult decât cele care nu au făcut-o, potrivit cercetării realizate de-a lungul a peste un sfert de secol. Așadar, dieta mediteraneană ajută femeile să trăiască mult mai mult, potrivit acestui nou studiu amplu.

Regimul alimentar care reduce riscul de deces cu aproximativ un sfert

„Pentru femeile interesate de longevitate, studiul nostru arată că respectarea unui model alimentar mediteraneean ar putea reduce cu aproximativ un sfert riscul de deces, timp de peste 25 de ani, dar ar avea beneficii atât în cazul cancerului, cât și al mortalității cardiovasculare, principalele cauze de deces”, a menționat unul dintre cercetătorii care au luat parte la acest studiu - dr. Samia Mora, cardiolog la Brigham and Women's Hospital și profesor de medicină la Harvard Medical School din Boston.

Dieta mediteraneeană se bazează pe gătitul simplu, în care primează plantele, cu o mare parte din fiecare masă concentrată pe fructe și legume, cereale integrale, fasole și semințe, cu câteva nuci și un accent puternic pe uleiul de măsline extravirgin. Alte grăsimi decât uleiul de măsline, cum ar fi untul, sunt consumate rar, spre deloc, iar zahărul și alimentele rafinate sunt evitate.

Carnea roșie este folosită cu moderație, de obicei doar pentru a da gust mâncării. Este încurajat însă consumul de pește sănătos, gras, care este plin de acizi grași Omega-3, în timp ce ouăle, lactatele și carnea de pasăre sunt consumate în porții mult mai mici decât în tradiționala dietă occidentală.

Mai multe legume, leguminoase și fructe, și mai puțină carne 

„În acest studiu, aderarea la dieta mediteraneană a reprezentat un indicator privind calitatea regimului alimentar. Cei mai fervenți adepți au mâncat mai multe leguminoase, mai multe legume, mai multe fructe, mai puțină carne și mai ales și mai puțină carne procesată”, a explicat dr. David Katz, specialist în medicină preventivă și stil de viață, care a fondat True Health Initiative, o coaliție în creștere formată din sute de experți de renume mondial în domeniul sănătății, angajați să elimine dezinformarea și să educe populația bazându-se doar pe dovezi. Membrii organizației nonprofit sunt medici, oameni de știință, nutriționiști și autori de lucrări de specialitate din peste 40 de țări.

În timp ce studiul a fost unul observațional și, prin urmare, nu a putut arăta o cauză și un efect direct, potrivit dr. Katz: „Descoperirea este în întregime în concordanță cu multe alte studii ale renumitei și sănătoasei diete mediteraneene”.

Simpla idee că o dietă „de înaltă calitate” poate reduce riscul de deces ne poate face să ne simțim mai confortabil, a mai recunoscut medicul.

Cât de diferite sunt femeile în comparație cu bărbații

Există o listă destul de lungă de aprecieri științifice la adresa stilului alimentar mediteraneean care poate reduce riscul de: cancer de sân, demență, depresie, diabet, colesterol ridicat și pierderea memoriei. Respectarea dietei poate determina, de asemenea, oase mai puternice, o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă. Este, totodată, de mare ajutor în pierderea sănătoasă în greutate.

Dar toate acestea oferă câteva detalii despre modalitățile în care dieta mediteraneeană poate ajuta femeile, în mod special, pe termen lung. Acest lucru este important, spun experții, pentru că există diferențe clare între femei și bărbați, din foarte multe puncte de vedere.

Creierul unei femei, spre exemplu, funcționează diferit la nivel molecular, decât cel al unui bărbat. Mărimea inimii unei femei poate diferi de cea a unui bărbat, iar femeile au simptome complet diferite în cazul unui atac de cord în comparație cu bărbații. Femeile metabolizează alcoolul și medicamentele în mod diferit față de bărbați. Și apoi există diferența evidentă legată de menarha (ciclul menstrual) și menopauză, care creează o întreagă clasă de riscuri de sănătate specifice femeilor.

Ce trebuie să facem ca să trăim mai mult

Există o creștere graduală a beneficiilor – cu cât gradul de aderare la acest stil de viață alimentar este mai mare cu atât cresc și avantajele, dar mai ales se reduce riscul de mortalitate de orice cauză, a menționat și autorul principal al acestui studiu, Shafqat Ahmad, profesor asociat de epidemiologie moleculară la Universitatea Uppsala din Suedia.

Experții susțin că nu este greu să includem stilul mediteraneean de a mânca în viața noastră și recomandă să începem prin a adăuga mai multe legume și leguminoase la fiecare masă, preparate la foc ori la grătar, asezonate cu ierburi și puțin ulei de măsline extravirgin.

Trebuie utilizate toate tipurile și culorile, pentru a obține cea mai largă gamă de nutrienți, substanțe fitochimice - diverși compuși biologici activi din plante - și fibre. Nu trebuie să lipsească cerealele integrale și fructele de la fiecare masă, iar nucile și semințele să fie folosite ca garnitură sau ca o gustare mică, datorită conținutului lor ridicat de calorii și grăsimi sănătoase.