Nu există nici o îndoială că tehnologia reprezintă o parte importantă în desfășurarea activităților zilnice, atât pentru părinți cât și pentru copii. Fără doar și poate, tehnologia va ocupa tot mai mult loc în viața noastră.
Din aceste considerente trebuie să acceptăm faptul că tehnologia nu va dispărea din viața noastră și a copiilor noștri pentru că deja trăim în era digitală. Este recomandat să stabilim felul cum influențează gadgeturile dezvoltarea copiilor noștri, afirmă Centrul de Sănătate Publică Chișinău, transmite realitatea.md.
Copiii de astăzi au ajuns sa dețină nu doar un telefon mobil, ci și un laptop sau o tabletă sau un joc electronic pe tv, smartwatch ori alte dispozitive.Accesul la tehnologie poate modela arhitectura creierului, însă efectele sale pot fi benefice sau dăunătoare în funcție de timpul petrecut pe ecrane și de tipul de activitate.
Aspectele pozitive ale influenței gadgeturilor asupra dezvoltării mentale a copiilor sunt:
- Accesarea rapidă a informațiilor – (este un avantaj real faptul că pot accesa rapid informații folositoare pentru școală sau pentru cultură generală).
- Formarea copilului pentru studiul independent.
- un efect benefic asupra dezvoltării motricității fine a mâinilor.
- Dezvoltarea capacității de a citi-(copilul are nevoie să memoreze în mod independent ortografia cuvintelor, să îndeplinească sarcini conform instrucțiunilor verbale).
În ciuda numeroaselor avantaje, sunt și consecințe negative pentru copii, și anume:
- Siguranța copiilor – (nu de puține ori ajung la copiii noștri informații false, fără ca cei care le prezintă să îsi facă griji vizavi de sănătatea emoțională a copiilor, cât și de faptul ca aceste informații pot distorsiona realitatea).
- Capacitate scăzută de comunicare personală cu adulții și colegii.
- Lipsa de dorință și incapacitatea copilului de a deveni interesat de orice altceva decât gadgeturi.
- Scădere a nivelului de concentrație-(ca rezultat, o creștere a oboselii și iritabilității atunci când se încearcă concentrarea pe altceva decât gadgeturile incapacitatea de a lucra în echipă).
- Relația cu părinții – (consumul exagerat de tehnologie devine o agresiune asupra copiilor. Comportamentul lor devine irascibil chiar și cu proprii părinți).