Detoxifiere digitală: Cum scapi de viciul de a verifica telefonul de sute de ori pe zi

Detoxifiere digitală: Cum scapi de viciul de a verifica telefonul de sute de ori pe zi

-
//
19.03.2018

În ultima perioada, irosim din ce în ce mai mult timp și energie pentru asimilarea tonelor de gigabiți de informație cu care avem tangența când parcurgem newsfeed-ul de pe Facebook și Instagram, sau siteurile de știri. Pentru a evita să devenim sclavii telefonului, este important să analizăm impactul acestuia în viața voastră.

Detoxifiere digitală: Cum scapi de viciul de a verifica telefonul de sute de ori pe zi

Cât timp petreceți urmărind fluxul de postări pe rețelele sociale? Câte procente din informația aflată  în câteva minute va mai fi în memoria voastră și peste 30 min, sau câte din cele aflate vă sunt utile pentru viața de zi cu zi ? Cu ce vă sunt ocupate gândurile după petrecerea celor 30 minute pe rețelele de socializare ?

Mai jos vom discuta despre un proces frumos de transformare – detoxifierea digitală. Este un trend să faci detox, nu? De ce nu am face și un detox digital?!

Am pregătit mai jos câteva sfaturi de auto-disciplină care vă vor ajuta să înțelegeți beneficiile acestui proces.

Pasul 1 – Aplicați regula celor 8 ore și stabiliți prioritățile!

Pentru o viață activă și sănătoasă sunt necesare 8 ore de somn, 8 ore de muncă și 8 ore libere. Menținând acest echilibru ne va fi mai ușor să stabilim prioritățile în funcție de ceilalți 4 factori care ne influențează personalitatea: familia, prietenii, sănătatea și munca.

Pasul 2 sau Perioada de predetoxifiere digitală

Pentru a diminua șocul și asigura finalitate curei de detoxifiere digitală este nevoie de puțină pregătire. Iată câțiva pași pentru un început bun:

  • Cumpărați un ceas deșteptător – un motiv în plus de a NU începe ziua cu telefonul;
  • Începeți să completați o agendă! Planurile, programările, listele de cumpărături și cheltuieli – pot fi notate în Agendă;
  • Dezinstalați de pe telefon toate aplicațiile pe care nu le-ați deschis în ultimele 2 luni;
  • Dezactivați notificările aplicațiilor de social media, dar și oricare aplicații care trimit alerte;
  • Curățați newsfeedul rețelelor sociale – grupurile și paginile de care nu sunteți deja interesați nu face decât să vă paraziteze paginile;
  • Revizuiți lista de newslettere – unele dintre ele pot fi deja depășite.

Similar dietelor de slăbire, în detoxul digital veți avea tentația să verificați telefonul sau laptopul. Pentru astfel de momente, pregătiți la îndemână o carte, o revistă sau chiar trusa cosmetică. Dacă nu ați reușit, improvizați – ieșiți la o plimbare sau la o cafea cu prietenii. Asfel veți deprinde obiceiuri noi, stabili relații  și crea noi amintiri.

Și la fel de importat la această etapă este următorul moment – să vă anunțați familia și prietenii despre schimbările care le faceți!

Pasul 3 sau Perioada detoxului digital 

  • Respectați regula celor 8 ore – nu neglijați nicidecum o perioadă din zi în favoarea alteia. Mai multe ore de muncă nu vă va spori productivitatea, iar neglijarea orelor de somn sau timpul petrecut cu familia vă poate afecta relația cu cei dragi.
  • Programați-vă timpul pentru rețelele de socializare, și fiți sinceri – Respectați-l!
  • În timpul micului dejun și cinei, lăsați telefonul în altă cameră. Pentru a evita momentele neplăcute din cauza apelurilor nepreluate, setați volumul sunetului la maxim.
  • Stabiliți o nouă regulă: verificați e-mailul și chaturile de serviciu doar în orele de muncă!
  • În timpul practicării sportului sau cititului setați telefonul pe mod avion.
  • Evitați, pe cât este posibil, comunicarea online cu prietenii. Ieșiți mai des la cafea sau chemați-i în vizită!

Nu vă fie frică să încercați o detoxifiere digitală. S-ar putea să nu vă lipsească vechile obiceiuri și veți avea mai mult timp liber pentru momente frumoase…

Sursa: jurnalulverde.info