mamaplus

Detalii noi despre meniul unic din grădinițe. Cum se va proceda în cazul copiilor alergici?

-
//
08.02.2021

Începând cu prima zi a lunii februarie, în toate grădinițele din Chișinău a fost introdus un nou meniu–model de alimentație. Autoritățile spun că în acest mod le vor oferi copiilor o alimentație mai sigură și sănătoasă. Totuși, unii părinți se întreabă cum se va reflecta această decizie de standardizare a meniului asupra alimentației copiilor care au alergii sau alte probleme de sănătate.

Potrivit șefei adjuncte a Direcției Generale Educație Tineret și Sport, Viorica Negrei, regulile la acest capitol rămân neschimbate. Părinții vor trebui în continuare să atenționeze educatorii asupra produselor alimentare contraindicate copiilor lor, iar în baza recomandărilor va fi elaborat meniul separat pentru această categorie.

„Nu s-a schimbat nimic sub acest aspect, dacă copilul este alergic, părintele informează instituțiile de înăvățământ care sunt produsele alimentare contraindicate. Acestea sunt cazuri concrete de care se ține cont. Este obligația părintelui de a anunța educatorul despre starea de sănătate a copilului, necesitățile alimentare ale copilului stabilite de medic. Noi avem asemenea situații și mâncarea se înlocuiește, se gătește separat”, a explicat Viorica Negrei.

Întrebată de ce a fost necesară introducerea unui meniu unic pentru toate instituțiile de învățământ preșcolar, funcționara a precizat că astfel va putea fi verificată mai ușor calitatea produselor și bucatelor care ajung pe masa copiilor.

Întrucât va fi organizată o singură licitație pentru produse, ANSA va avea în sarcină să verifice un singur agent economic, în loc de câțiva.

„Vorbim despre unificarea licitației, respectiv aceleași produse alimentare sunt în toate instituțiile de învățământ, avem un meniu concret pe zi obligatoriu deja aprobat pentru 10 zile. Astfel, în fiecare zi, copiii din 130 de instituții vor mânca exact aceeași mâncare. Deci, nu vom avea cinci licitații pentru achiziționarea produselor, dar una singură, asta înseamnă că este mai serioasă concurența și e mai ușor de verificat ce produse ajung în grădinițe. E o încercare de a monitoriza și calitatea produselor, sperăm ca inițiativa să aibă rezultate pozitive”, a relatat Viorica Negrei.