mamaplus

Detalii noi despre cazul femeii care a murit la o săptămână după procedura de fertilizare in vitro

-
//
30.11.2021

O femeie de 30 de ani a decedat în data de 2 septembrie curent, la o săptămână după procedura de fertilizare in vitro, pe care a făcut-o la o clinică privată din capitală. Avocata familiei femeii decedate, Sorina Arnaut, a făcut publice astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, concluziile raportului de expertiză medico-legală. Dacă anterior se bănuia că decesul Cristinei Sîrbuleț a survenit din cauza acțiunilor sau a inacțiunilor medicilor, la momentul actual este deschisă o cauză penală pe marginea acestui caz în cadrul căreia a fost prezentat un raport de expertiză medico-legală. Concluzia raportului este că moartea femeii a survenit pe fond de infecție virală de tip nou COVID-19.

Avocata familiei Sîrbuleț susține că această concluzie ar fi aberantă și ”departe de realitate„.

„Pas cu pas ajungem la concluzia că factorii din exterior care se fac vinovați de decesul Cristinei, încearcă prin metode mișelești să schimbe cursul anchetei. Respectiv, scopul fiind ca personalul medical să nu fie atras la răspundere penală. Pe acest caz vom solicita o expertiză în comisie, iar dacă nu vom fi de acord cu concluzia, ne rezervăm dreptul de a ne adresa peste hotarele țării în vederea inițierii unei noi expertize, de scoatere la iveală a adevărului și a cauzei decesului Cristinei. Acum, la moment, este formată o comisie de expertiză la Ministerul Sănătății.

Solicit membrilor comisiei de la Ministerul Sănătății să dea dovadă de profesionalism și echidistanță și nu de solidaritate profesională. Suntem, de fapt, siguri că decesul Cristinei nu a survenit în urma infecției cu COVID-19. Din ziua internării acesteia în clinică și până în ziua decesului, la înmormântarea ei – modul în care a fost tratată ea și rudele ei ne duc cu gândul la faptul că aceasta nu a suferit de o astfel de infecție.”, susține Sorina Arnaut, avocata familiei Sîrbuleț.

Rudele femeii susțin că informațiile care se conțin în raportul de expertiză medico-legală ar fi aberante, pentru că Cristina a fost supusă unui test rapid la COVID-19 în data de 25 august, care a fost negativ. Totodată, după moartea clinică, femeia a fost transportată la Institutul de Urgență, unde ar fi fost supusă din nou unui test la COVID-19, conform protocolului.

”Noi am avut acces zilnic în sala în care se afla Cristina. Medicii ne permiteau să intrăm la ea. Dat fiind faptul că ea, așa cum s-a menționat, a decedat de COVID – de ce ni s-a permis accesul la ea, de ce medicii erau fără măști și echipament, ceea ce denotă lipsa unui astfel de virus. Cristina nu era izolată sau într-o reanimare COVID. Era într-o reanimare simplă, cu 10-15 pacienți în jur. Dacă ea într-adevăr a decedat de COVID, de ce noi nu am fost anunțați că i s-a efectuat un test, așa cum se menționează în raport, la data de 28 august, când ea deja se afla în comă, iar testul era pozitiv. Noi nu am fost anunțați. Am fost anunțați despre orice proceduri, dar nu despre COVID.”, susține Veronica Cernogal, rudă.

Raportul de exertiză medico-legală le-a ridicat multe semne de întrebare rudelor femeii decedate, care spun că vor merge și în instanțele internaționale pentru a face dreptate pe marginea acestui caz tragic.

Conferința de presă poate fi urmărită integral AICI.

mamaplus