De ce salariile cadrelor didactice urmează a fi doar ajustate și nu majorate?

De ce salariile cadrelor didactice urmează a fi doar ajustate și nu majorate?

-
//
11.08.2016

Ministerul Muncii a elaborat și publicat pentru consultări publice un proiect de hotărîre a Guvernului privind modificarea Hotărîrii Guvernului nr.381 din 13 aprilie 2006.

De ce salariile cadrelor didactice urmează a fi doar ajustate și nu majorate?

Proiectul de hotărîre este elaborat întru realizarea prevederilor cerințelor Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, care prevede că salariile cadrelor didactice sînt reexaminate şi majorate anual, de la 1 septembrie. Asta pe măsura creşterii procentuale a salariului mediu prognozat pe economia naţională pentru anul gestionar faţă de salariul mediu al cadrelor didactice din învăţămînt, real atins în trimestrul IV al anului precedent.

Se afirmă, precum că conform datelor statistice salariul mediu lunar al cadrelor didactice din instituțiile de învățămînt preuniversitar în trimestrul IV al anului 2015 a constituit 4650 lei.

Este incredibil ca cadrele didactice să fi avut anul curent un salariu mediu de 4650 lei/lună, dat fiind faptul că de exemplu, în prezent:

  •  un profesor universitar ridică 3710 lei/lună,
  •  un învățător și cadrele didactice din învățămîntul preșcolar (studii superioare/medii) - 2720/2470 lei/lună,
  •  un lector universitar – 2720 lei/lună,
  •  un profesor-antreprenor – 2470 lei/lună.

Deși, de facto o asemenea situație, cu salarii majorate, egale cu media pe economie poate fi posibilă doar în cazul, cînd un profesor/pedagog muncește pentru doi. Și doar în cazul lipsei cadrelor didactice, în condițiile orelor în plus lucrate este posibil ca salariul să fie de două ori mai mare, în comparație cu cel tarifar. Deci, sînt supraîncarcați TOȚI pedagogii. Și atunci nu mai poate fi cerută de la ei o anume calitate a predării.

În asemenea condiții nu este juridic deloc corect modul în care Ministerul Muncii propune să fie indexate/ajustate salariile, doar cu 8,6%, și nu majorate. Se cere o măsură cu mult mai cardinală la stabilirea salariilor pentru TOȚI profesorii/pedagogii, prin revederea definiției din legea respectivă cu privire la modul de reexaminare și majorare a salariilor bugetarilor.

Ministerul Muncii consideră că pentru a atinge nivelul salariului mediu prognozat pe economie pentru anul curent – egal cu 5050 lei, salariile lunare ale cadrelor didactice urmează a fi majorate/indexate/ajustate cu 8,6 % (5050 : 4650).

Noile salarii, indexate/ajustate cu 8,6% vor fi operate pentru profesorii/pedagogii:

  •  din instituțiile de învățămînt preuniversitar și Centrele de Formare Profesională a lucrătorilor medicali și farmaciștilor cu studii medii de specialitate;
  •  din instituţiile de învăţămînt superior, postuniversitar şi de perfecţionare;
  •  profesorii-antrenori de sport din școlile sportive.

Concomitent, va fi majorat cu 12% și salariul tarifar pe oră pentru personalul încadrat în activitatea didactică în toate ramurile economiei naționale.

Se afirmă, precum că mijloace financiare pentru implementarea proiectului propus sînt prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2016.

P.S. Prin legea cu privire la sistemul de salarizare în sistemul bugetar se cere că salariile cadrelor didactice să fie reexaminate şi majorate anual, de la 1 septembrie. Aceasta ar fi fost corect, dacă în aceeași lege nu ar fi și partea a doua – incorectă. Dat fiind faptul că o majorare a salariului, care reiese din salariul mediu prognozat pe economie, deja este doar o pură indexare – o corelare a variației unei valori cu valoarea elementului de referință, dar nu și o majorare.

Sursa: NOI.md