mamaplus

De ce nu trebuie să postăm fotografiile copiilor? Explicația unui expert în securitate cibernetică

-
//
12.07.2024

Este posibil să găsești informații despre o persoană pe Internet având doar o singură fotografie? De ce nu ar trebui să publicați fotografii cu copii, care pot fi văzute de oricine? Și cum vă puteți proteja pe Internet cât mai bine posibil? Diana, specialist în securitate cibernetică, care ajută de mai bine de 10 ani cetățenii și organizațiile să-și urmărească amprentele rămase în rețea, a vorbit despre toate acestea într-un interviu pentru NewsMaker.

mamaplus

În interviu, Diana a povestit despre instrumentele care permit să afli multe doar după o fotografie sau un profil deschis al prietenilor, în care clientul său apare în imagine, și a explicat de ce a venit cu mască, transmite newsmaker.md.

„Evitarea apariției feței mele pe Internet în proporție de 100% este imposibilă, dar depun eforturi pentru a preveni acest lucru. În acest moment, aș vrea ca atenția să nu fie axată pe fața mea, nu pe cine sunt eu, ci pe mesajul pe care încerc să-l transmit cetățenilor noștri”, a precizat Diana.

„Cât de confortabil vă simțiți știind că fotografiile sau videoclipurile ajung în baza de date a pedofililor?”

Specialista a explicat, de asemenea, de ce nu ar trebui să publicăm fotografiile copiilor pe Internet, amintind că tehnologia de falsificare a materialelor video - deepfake - câștigă demult teren. Aceasta este folosită pentru a crea înregistrări audio și chiar video false, care dau impresia că sunt autentice. Înregistrările pot fi folosite pentru dezinformare, fraudă, defăimare sau publicare în acces deschis.

„Este cel mai rău scenariu. Cât de confortabil ești, știind că aceste fotografii, aceste videoclipuri ajung în baza de date a pedofililor? Pentru că aceste platforme există, este foarte dificil să le găsești și să le închizi. Există programe care colectează tot unde apare fața unui copil”, a spus expertul.

„Treceți prin toate emoțiile și opriți-vă”

Expertul a subliniat că orice persoană pe Internet reprezintă informații, iar informațiile sunt o monedă pe care infractorii vor mereu să o obțină. Și dacă reușesc să o facă și devin deținătorii acestor date (nume, e-mail, număr de telefon, conturi bancare), cel mai probabil vor începe să sune și să se prezinte drept angajați ai băncii, ai Fiscului sau ai altor structuri. Vor asigura că trebuie urgent achitată o datorie neplătită sau că banii Dvs. sunt în pericol și trebuie urgent să fie transferați într-un alt cont sigur. Cuvântul-cheie – urgent.

„Dacă te sună de la FISC sau de la bancă, sună imediat la bancă și verifică dacă ai fost contactat sau au încercat să te contacteze. […] Sperie-te, fă-ți griji imediat, treci prin toate aceste emoții și oprește-te. Apoi începe să gândești rațional asupra a ceea ce se întâmplă, ce vor ei de la tine și de ce vor asta de la tine”, îndeamnă expertul.