mamaplus

Cum vor recupera elevii cele șapte zile suplimentare de vacanță

-
//
02.11.2021

Elevii din țară vor recupera cele șapte zile suplimentare din vacanța de toamnă până la finele primului semestru, iar „modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ în parte”, a menționat șeful Direcției Educație, Andrei Pavaloi, în cadrul ședinței Primăriei.

„Orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la finele primului semestru, iar modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ în parte, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul de activitate. Directorii urmează să stabilească în această săptămână de comun acord cu cadrele didactice, părinții și elevii cum vor recupera orele din săptămâna curentă sau perioada extinsă a vacanței de toamnă”, a declarat Andrei Pavaloi.

Și primarul general al capitalei, Ion Ceban, a făcut o declarație oficială în acest sens.

„Cât privește revenirea copiilor la școală! Știu că majoritatea părinților sunt nedumeriți și nemulțumiți că școlile sunt închise. Am fost întrebat de foarte mulți și în multiple mesaje.

Știu că astăzi este organizat și un protest. Am comunicat cu unii membri ai comunității Părinți Solidari. Le-am spus că în acest caz Comisia Municipală nu poate face nimic, deoarece, decizia este luată de Comisia Națională și Ministerul Educației.

O altă decizie la nivel local ar însemna încălcarea legii în condiții de declarare a Stării de Urgență în țară. Am văzut și declarația Biroului regional pentru Europa al OMS care recomandă și cere țărilor să nu închidă școlile, că ar însemna un colaps pentru sistemul educațional. Noi nu putem să mai lăsăm copiii acasă. Ei au nevoie de socializare, de implicare, de ieșire în mediul lor obișnuit pentru a învăța. Nu putem să mai pierdem un an pentru copii. Deși cred că nu chiar ăsta a fost motivul pentru a închide școlile, deja avem un contract semnat cu Gazprom, poate totuși revedeți întoarcerea copiilor la școală în Chișinău. Gaz deja este, stimați colegi de la guvernare. Copiii stau acasă, închiși în case fără teme, nici măcar online nu fac lecții. Dacă copii ies la școală de luni, am solicitat ca instituțiile să fie încălzite începând de la finele acestei săptămâni, ca elevii să aibă confortul termic necesar pentru a studia în clase”, a spus primarul capitalei, Ion Ceban. 

Asociația „Părinți Solidari” au depuns o petiție la Guvern prin care cere anularea deciziei de prelungire a vacanței elevilor cu șapte zile. 

Ministerul Educației și Cercetări a venit cu o reacție după ce un grup de părinți și-a exprimat dezacordul cu decizia autorităților de a prelungi vacanța de toamnă cu încă șapte zile.

Ministerul Educației și Cercetării a decis prelungirea vacanței de toamnă a elevilor, pentru „a preveni răspândirea virusului COVID-19 și pentru asigurarea profilaxiei și securității în instituțiile de învățământ primar, gimnazial şi liceal”. Conform Ordinului semnat de către ministrul Anatolie Topală, vacanța va dura 9 zile, în perioada 23.10.2021 – 31.10.2021.