mamaplus

Cum va fi sărbătorit Crăciunul pe timp de pandemie. Mesajul Mitropoliei Moldovei

-
//
03.12.2020

Tot mai multe state europene, precum Italia, Germania, Belgia și altele, se pregătesc să introducă noi restricții în preajma sărbătorii Nașterii Domnului. Pe coridoarele puterii unii discută chiar despre măsuri similare celor din perioada Pascală, când toți creștinii au fost rugați să privească online slujba bisericească.

Cum vom întâmpina Nașterea Domnului în acest an și dacă ar trebui să ne așteptăm la un scenariu asemănător celui din perioada Învierii Domnului, aflăm de la părintele Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei.

„M-aș teme să spun ceva foarte categoric acum, pentru că mai avem mai bine de o lună de zile până la sărbătoarea Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, aici la noi, în Moldova. Cu nădejde la Domnul, am spus tot timpul, să dea Domnul să fie totul bine și să slujim așa cum am slujit dintotdeauna, tradițional în sfintele lăcașe. Din câte cunoaștem, deocamdată nu este nicio decizie a autorităților în acest sens”, a declarat părintele Vadim Cheibaș.

Secretarul Mitropoliei Moldovei a vorbit și despre felul în care s-a schimbat comportamentul creștinilor în biserică în raport cu măsurile de protecție impuse de autorități.

„Dacă inițial a fost o poziție mai reticentă și exista tendința de a nu se conforma deciziilor autorităților, ulterior și-a pus amprenta campania de informare în masă privind măsurile de precauție, de protejare, de ocolire a acestui virus periculos. Oamenii au înțeles că există o problemă și au acceptat purtarea măștilor, din moment ce autoritățile din acest domeniu le recomandă. Acest lucru este respectat practic în toate sfintele lăcașe. Ne bucurăm că oamenii devin mai disciplinați, inclusiv în rândul celor care merg la biserică. Or, nu are nimic una cu alta - purtatul măștilor pe față cu credința în Dumnezeu. Credința poate fi manifestată cu aceeași intensitate, cu aceeași sinceritate”, a precizat Cheibaș.

Secretarul mitropolitan a venit și cu un mesaj către creștinii ortodocși, îndemnându-i pe toți să îndeplinească în această perioadă porunca de bază a Mântuitorului - de a ne iubi aproapele ca pe noi înșine. Această iubire se manifestă inclusiv prin purtarea măștii în biserici. 

„Mesajul bisericii este mereu același - de a iubi aproapele, de a avea grijă de cei apropiați. Suntem în perioada când de pe amvon sunt rostite Evangheliile care poartă acest mesaj de întrajutorare, de grijă față de cei care se află în suferință. Iată de ce, atunci când omul poartă masca, se protejează atât pe sine, cât și pe aproapele său”, a conchis Cheibaș.

De luni, 30 noiembrie, și până pe 15 ianuarie 2021, în toată țara a fost instituită starea de urgență în sănătate publică. Decizia a fost luată la sfârșitul săptămânii trecute de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19.

În următoarea perioadă este admisă organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic și a evenimentelor festive cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.