mamaplus

Cum să evitați intoxicațiile alimentare? ANSA vine cu recomandări

-
//
24.04.2023

Tradițional, de Paștele Blajinilor, moldovenii fac mese de pomenire a celor decedați, din care nu lipsesc bucatele tradiționale și vinul roșu. Medicii și nutriționiștii atenționează populația să consume doar produse proaspete și pregătite corespunzător, să evite abuzul de mâncare și alcool.

mamaplus

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine și ea cu un îndemn către cetățeni - să evite alimentele ușor perisabile care reprezintă un risc ușor sporit de toxiinfecție, transmite radiomoldova.md.

De obicei, de Paștele Blajinilor, moldovenii obișnuiesc să facă mese de pomenire, direct la cimitir sau acasă. În acest sens, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor recomandă cetățenilor să evite salatele pe bază de maioneză, produsele ușor alterabile din carne și pește și să fie atenți în special la cele procurate din comerț. Expunerea alimentelor la temperaturi ridicate, umiditate și alți factori externi, duc la toxiinfecții alimentare, a declarat pentru sursa citată purtătorul de cuvânt al instituției, Sergiu Sîrghi.

„Evitarea consumului de produse alimentare ușor perisabile cu risc sporit de toxiinfecție. În cazurile când veți folosi în cimitire produse de cofetărie și panificație expuse factorilor climatici externi, aveți grijă ca produsele consumate să fie cu umiditate redusă”.

De Paștele Blajinilor medicii sunt suprasolicitați în special în cazul abuzurilor alimentare sau a unor boli gastro-intestinale, de aceea ei îndeamnă cetățenii să evite amestecul de alcool și excesul de carbohidrați. Nutriționista Luminița Suveică atrage atenția asupra necesității de a consuma alimente ce conțin cât mai multe fibre vegetale.

„Să nu uităm să bem apa plată, să facem plimbări după masă. Dacă vorbim despre alcool, un pahar de vin se permite. Să avem grijă cât ținem produsele pe masă. Să fie proaspete, păstrate la rece”.

În zilele de 16, 17 aprilie, la numărul de urgență 112 au fost înregistrate aproximativ 16 mii de solicitări pe întreg teritoriul țării. Dintre acestea, 75 la sută au constituit urgențe medicale.