În anul 2013, după ce peste o mie de candidați au fost scoși din sala de examen, rata de promovare a examenului de bacalaureat căzuse la 68,17%. Asta după ce cu un an înaintea schimbărilor, examenele au fost susținute de 88,30% din candidați.
Totuși, cea mai mică rată de promovare a Bacalaureatului a fost în 2014, când doar 56% din elevi au obținut o notă trecătoare. Și în acel an au fost candidați care au încercat să fraudeze probele, deși mai puțini decât cu un an înainte. Mai exact, 239 de elevi au fost scoși din sălile de examen.
Experta în educație, Michelle Iliev, consideră că scopul acestei reforme din 2013 a fost atins, iar azi, tinerii nu mai tind să copieze la BAC.
„Următoarele generații se axează mai mult pe învățământ, să obțină niște cunoștințe pe termen lung și să se își dezvolte niște abilități. Pentru că la examen ei trebuie mizeze doar pe ei și acest lucru motivează mult mai mult pentru a depune acest efort în timpul anilor de studii. Acesta este cred că mare avantaj al acestor camere. Nu cred că acum deja cineva se mai stresează, pentru că ele sunt peste tot”, a menționat experta.
De remarcat că și numărul elevilor înscriși pentru susținerea examenelor de Bacalaureat a scăzut în opt ani cu aproximativ nouă mii. Astfel, dacă în 2013, la evaluarea națională erau înregistrați peste 27 de mii de candidați, în 2021 numărul acestora a ajuns la puțin peste 16 mii.
Reamintim că sesiunea de Bacalaureat 2022 se va desfășura în perioada 3-21 iunie. La sesiune s-au înscris peste 18.000 de candidați, dintre care circa 2.000 de candidați sunt restanțieri din sesiunile anterioare. Elevii vor susține probele de examen în 93 de centre de bacalaureat, dintre care 31 de centre sunt instituite în municipiul Chișinău.